Bolje je spriječiti nego liječiti: Sedam načina kako da na prirodan način ojačate imunitet

3a991fdcf674d7c9cf403d60b2defd64 jpg pagespeed ce 5u0my0FXi4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kraj ljeta i početak jeseni vrijeme je raznih sezonskih prehlada.

Kako bismo se izborili sa raznim virusima i bakterijama stručnjaci za zdravlje akcenat stavljaju na jačanje imuniteta koji podrazumijeva smanjenje stresa, dovoljno tjelesne aktivnosti, pravilna prehrana obogaćena sezonskim voćem i povrćem.

Dodaju kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

Kako biste smanjili šansu za zarazom i ojačali imunitet, razmislite šta biste od sljedećih prijedloga, koji će prirodno ojačati imunitet, mogli usvojiti.

Prestanite pušiti

Pušenje je jedan od vodećih zdravstvenih rizika diljem svijeta. Nikotin, nije samo neurotoksin, već je i imunosupresivan. Drugim riječima, nikotin smanjuje učinkovitost i reaktivnost imunološkog sistema.

Povećajte unos voća i povrća u prehrani

Nedostatak određenih mikronutrijenata poput željeza, bakra i folne kiseline te vitamina A, B6, C i E, može uzrokovati manju proizvodnju bijelih krvnih ćelija koje su ključne za efikasne i pravovremene imunološke reakcije.

Fizički se aktivirajte

Tokom i nakon fizičkih aktivnosti tijelo ispušta antiupalne molekule i povećava cirkulaciju limfocita što smanjuje učestalost obolijevanja od virusnih bolesti, kao i težinu simptoma.

Održavajte zdravu težinu

Prekomjerna količina masnog tkiva može naštetiti imunitetu. Masne ćelije su odgovorne za lučenje upalnih proteina koji, kada ih je previše u opticaju, vremenom mogu smanjiti osjetljivost imuniteta na “uljeze.”

Spavajte dovoljno

Kvalitetan san od najmanje sedam sati ključan je za održavanje dovoljnog nivoa melatonina u tijelu, čime pomažete normalanom radu imunološkog sistema.

Pazite na higijenu ruku

Redovna higijena ruku može smanjiti obolijevanje od infekcija probavnog sistema za 31 posto, a od infekcija disajnog sistema za 21 posto.

Kontrolirajte stres

Psihološki stres ima jasan negativan učinak na imunološke reakcije od upala i zarastanja do razvoja raka i autoimunih bolesti te reakcija na vakcine.