Bolji dani za NK “Čelik”

Nakon što je Istinomjer kao ispunjeno ocijenio obećanje gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića o izdvajanju sredstava za reprogram poreskih obaveza Nogometnog kluba “Čelik”, zaprimili smo upit čitatelja sa molbom da provjerimo da li su odobrena sredstva uplaćena u namjenjene svrhe.

Podsjećamo, Kasumović je 16. februara ove godine potpisao zaključak kojim se za stvaranje uslova za reprogram poreznih dugova Nogometnog kluba “Čelik” odobrava 164.113,23 KM, a Istinomjer je ovaj potez ocijenio kao ispunjeno obećanje, s obzirom da je zenički gradonačelnik ranije najavio da će učiniti sve da spasi ovaj klub.

Istinomjer je kontaktirao i Poreznu upravu FBiH, te dobio odgovor da je većina odobrenih sredstva uplaćena nekoliko dana kasnije.

Na osnovu Zaključka o odobravanju sredstava od 16.02.2018. godine koji je donio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, dana 20.02.2018. godine izvršena je uplata sredstava u iznosu od 158.178,50 KM po osnovu dužnih javnih prihoda poreznog obveznika – dužnika NK „ČELIK“ Zenica za period od 01.01.2017. – 31.12.2017. godine, u korist javnih prihoda.”

PU FBiH, 12.03.2018.

Nakon ove uplate, kako je za Istinomjer potvrđeno iz PU FBiH, NK ”Čelik” ima mogućnost da podnese zahtjev za zaključivanje sporazuma o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate.

Ukupan dug ovog kluba za koji se vodi postupak prinudne naplate, prema evidenciji Kantonalnog poreznog ureda Zenica, iznosi 5.326.253,68 KM.

Kako je za Istinomjer potvrdio direktor NK “Čelik”, Ismet Đugum klub sa Poreznom upravom planira potpisati reprogram obaveza, ali da bi se stupilo u realizaciju, potrebno je da Ministarstvo finansija FBiH usvoji žalbu koju je Klub podnio na odbijenicu Poreske uprave.

Preduslov za usvajanje te žalbe bio je da se izmire tekuće poreske obaveze za 2017. godinu, što je uplatom odobrenih sredstava i učinjeno, te bi reprogram, kako kaže Đugum, uskoro mogao biti potpisan.

Reprogram poreskih obaveza, prema riječima direktora NK “Čelik”, trebao bi izmiriti Grad Zenica, dok će buduće obaveze plaćati “turski investitor”.

I iz Grada Zenica nam je potvrđeno da će obaveze plaćanja obaveza reprograma biti preuzete.

Isplata sredstava će se vršiti od prihoda skupljenih na ime rente prostora ispod stadiona Bilino polje čiji je vlasnik Grad Zenica. Radi se o nekih 20 hiljada KM mjesečno.”

Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika Zenice, 19.03.2018.

Ovaj iznos i ranije se spominjao kao dovoljan za izmirenje mjesečne rate za reprogram dugovanja.

Tako bi nakon više godina finansijskih problema koji su ovaj klub mogli odvesti čak i do stečaja, NK “Čelik” u narednom period konačno mogao dočekati bolje dane.

Istinomjer.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE