Bolnice u BiH proširuju kapacitete, sve je više oboljelih: “‘Prepametni’ neće vakcinu”

koronavirus opca bolnica sarajevo pixsell
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rukovodstvo Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar ponovno je odgodilo pružanje redovnih usluga te je, nakon više mjeseci, jedan od odjela u glavnoj bolničkoj zgradi pretvoren u COVID odjel uslijed povećanog broja osoba koje zbog zaraze koronavirusom trebaju hospitalizaciju.

Rezultat je to nepoštivanja mjera i razmjerno male procijepljenosti građana, tvrde u mostarskoj bolnici, javlja BHRT.

– Mi imamo dovoljno kreveta. Zavisi kuda priča bude vodila. Mi u jednom času možemo imati i 800 pacijenata, ako to bude trebalo. Međutim, ono što je ovog puta za razliku od dosadašnjih zabrinjavajuće je puno teža klinička slika. Devedeset devet posto hospitaliziranih su oni koji se nisu cijepili, kaže Ante Kvesić, direktor SKB Mostar.

U Općoj bolnici u Sarajevu oslobođen je odjel neurologije, a određeni odjeli su spojeni kako bi se omogućio potreban medicinski kadar.

– U toku je prebacivanje jednog broja pacijenata u novootvorene prostore novog sprata sa svime što je potrebno da bismo bili spremni ovdje dalje primati pacijente. Mi ćemo, kao i ranije, oslobađati dio po dio bolnice, tako da ćemo imati otprilike polovinu bolnice koja će odgovarati COVID-u, potvrdio je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Primarijus dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Epidemiološka situacija svakim danom je lošija, upozoravaju stručnjaci. Pribojavaju se da će do povećanja broja zaraženih doći i s početkom školske godine, ali je ipak najveći problem to što se značajan dio građana odbija vakcinisati. Radnici u zdravstvu su spremni za novi val.

– Mi smo već ovladali koronom, ali korona ne vlada nama. Ona se širi. Narod se ne vakciniše. Širi se antivakciona kampanja. To je čista ludost. Dajem vam primjer, nana od 80 godina i njezina nevjesta su zajedno legle. Nana je primila dvije doze Pfizera u martu i aprilu. Nevjesta ‘prepametna’ nije htjela vakcinu. Nevjesta je uletjela u plućnu emboliju, a nana nakon sedam dana sa upalom pluća, otišla kući, poručuje infektolog Nazif Derviškadić.

U toku su konsultacije svih nivoa vlasti radi uspostave pravnog okvira za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini zbog olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije.

GODISNJICA
MARKETING