Boosteri pružaju najbolju zaštitu od omikrona, s dvije doze nisi potpuno vakcinisan

Screenshot 1 122
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tri nove studije Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ističu važnost dobivanja treće vakcine kako bi se osigurala najbolja zaštita od omikron soja.

Ovo su prvi stvarni podaci koji govore o učinku boostera na omikron, koji sada čini više od 99 posto slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama. Studije, objavljene u petak, postavljaju pitanje treba li se ljudi sa samo dvije doze vakcine i dalje smatrati potpuno vakcinisanim.

ČITAJ JOŠ:  Svijet ima moćno oružje za završiti pandemiju, ali...

“Mislim da moramo redefinirati potpuno vakcinisanje kao tri doze”, rekao je dr. William Schaffner, dugogodišnji savjetnik za vakcine CDC-a koji nije bio uključen u studije.

Studije imaju ogroman opseg, uključuju milione slučajeva, stotine hiljada posjeta hitnim službama i hitnim centrima te desetke hiljada hospitalizacija među odraslima.

Booster je 90 posto efkikasan u sprječavanju hospitalizacija tokom decembra i januara kada je omikron bio dominantna varijanta, prema studiji CDC-a koja je proučavala gotovo 88.000 hospitalizacija u 10 država.

ČITAJ JOŠ:  Horor na srbijanskoj granici: Bugarin švercao mrtvu majku, carinici u šoku

Za usporedbu, učinkovitost dvije doze nakon šest mjeseci bila je 57 posto.

GODISNJICA
MARKETING