Screenshot 3 75


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Južnokorejski premijer Chung Sye-kyun je izjavio da će njegova zemlja steći imunitet krda protiv koronavirusa do jeseni uprkos tome što program vakcinacije kasni.

Južna Koreja je jedna od prvih zemalja koje su pogođene pandemijom koronavirussa prošle godine te je postala primjer ostalima zbog masovnog testiranja i agresivnog praćenja kontakata. No, proces vakcinacije je mnogo sporiji.

Zvaničnici zdravstva će početi vakcinisati medicinsko osoblje u bolnicama i staračkim domovima ove sedmice, a cilj je da se u narednih mjesec dana vakciniše oko 800.000 ljudi vakcinama koje su proizvele kompanije AstraZeneca i Pfizer-BioNTech.

U intervjuu koji je uslijedio godinu dana nakon što je postao prvi čovjek za pianja korone, Chung je stao u odbranu kasnijeg početka vakcinacije rekavši da je to vrijeme omogućilo južnokorejskim zvaničnicima da analiziraju efekte vakcine u drugim zemljama.

“Znate da smo mi gospodari brzine. Zadatak neće biti lak, ali želimo obaviti prvu fazu vakcinacije 70 posto naše populacije do kraja trećeg kvartala u septembru. Vjerujem da je to moguće”, izjavio je premijer.

Vlada je osigurala dovoljno vakcina za 55 miliona ljudi, ali ove zalihe neće stići do jula.

Seoul se nadao da će razviti svoju vakcinu do kraja godine, ali se to sada čini mao vjerovatno. Nada u razvoj vakcine domaće proizvodnje je vjerovatno jedan od razloga zbog kojih vlada nije žurila tokom pregovora s kompanijama koje prodaju vakcine. Na kraju je u januaru uspostavljen kontakt s Pfizerom i Modernom, ali tek nakon kritika medija zbog preopuštenog odnosa vlade.

U Južnoj Koreji restorani i mali biznisi mogu raditi do 22:00 sata, kafići i barovi su puni, a čak se otvaraju i noćni klubovi.