Borba za posao osoba s invaliditetom

Borba za posao osoba s invaliditetom

v118744

U Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjoj Luci plate i doprinosi kasne, a otpušteni radnici spore se s Upravom.

Godinu dana nakon što su otkaze dobili zaposleni u banjalučkom Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, stanje je i dalje isto. Dio otpuštenih i dalje čeka rješenje pravnog spora s Upravom, a oni koji i dalje rade čekaju na rješenja iz Vlade bosanskoherecegovačkog entiteta Republike Srpske koja bi osigurala poslove, plate i doprinose.

Fikreta Hodžić ponovo je na poslu. Nakon što je Zavod za medicinu rada prošle godine Fikretu ocijenio nesposobnom za posao, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja utvrdio je drugačije, izvijestila je iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić..

“Rekla sam im da ja ne radim nikakve fizičke poslove, da je to preduzeće za zapošljavanje invalida. Svakom distrofičaru je i cilj da bude izjednačen s ostalim osobama koje su zdrave, koje nemaju fizičkog hendikepa”, kaže Fikreta Hodžić.

Za povratak na posao bori se i njen bivši radni kolega Željko Ban. I on je proglašen radno nesposobnim. S još šestero kolega tužio je bivšeg poslodavca.

“Upravo ovih dana, početkom septembra, prva su ročišta, na kojima ćemo pokušati sudskim putem osporiti, po našem, nezakonito i bespravno naše otpuštanje, to jest uskraćivanje prava na rad”, kaže Ban i u invalidskim kolicima odlazi niz hodnik.

Čekajući potez Vlade

Otpuštanja nije bilo, toj grupi radnika omogućeno je da odu u penziju, zvaničan je stav Centra za profesionalnu rehabilizaciju i zapošljavanje invalida, na čiju adresu stižu tužbe.

“Podneseno je sedam tužbi. Od tih sedam, dvije su došle do stanja glavne rasprave. Vidjećemo kako će to sud da riješi. Mi smo u zakonskom roku odgovorili na te tužbe, pa ćemo vidjeti ishod dalje”, kaže Miladin Ilijašević iz Sektora opštih i pravnih poslova Centra.

Međutim, nezadovoljni su i ostali zaposlenici. Plate i doprinosi kasne, posla nema. Nedavno su organizirali štrajk upozorenja, najavili proteste i blokade.

Vlada RS-a odobrila je preko 100.000 eura za ekonomsku održivost zaposlenosti, kao i rješenje za one koji žive u okviru Centra.

Fikreta kaže da će raditi dok god bude mogla, jer nema kuda. Ona je 1989. godine, kada je otvoren Centar u Banjoj Luci, doselila iz Sarajeva. Kaže da sada tamo nema nikoga ko bi joj mogao pomoći ili se brinuti o njoj.

Radnici za sada odustaju od najavljenih štrajkova i protesta. Kažu da će sačekati sljedeće poteze i prijedloge Vlade.

Al Jazeera

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica