BORCI: Kažnjavaju nas, a nismo to zaslužili

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Protesti demobilisanih boraca jesu zamrznuti, ali na terenu bivši pripadnici Armije RBiH i HVO-a pripremaju mirni protest ukoliko bude zakazana sjednica Parlamenta FBiH sredinom maja, kažu nam borci koje smo zatekli u kampu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, gdje protestuju već deset i po mjeseci. Naime, 18. aprila dogovoreno je da u roku od 30 dana oba doma Parlamenta Federacije BiH na tematskim sjednicama razmatraju tri dobro poznata boračka zahtjeva: objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te borački dodatak.

image
Demobilisani borci već deset i po mjeseci protestuju u Sarajevu /Edin Barimac

Tri zahtjeva

– Dani u kampu, pa i za 1. maj, prolaze uobičajeno. Međutim, na terenima borci Armije RBiH se zajedno sa HVO komponentom pripremaju za masovne proteste ako se zakaže vanredna sjednica, kako su obećali, za 30 dana. Moramo da se omasovimo, da pokažemo da ovdje nije četiri, pet, šest nezadovoljnih, već da dokažemo aktuelnoj vlasti da je puno brojnija kategorija, koja je u teškoj situaciji i da je došlo vrijeme da se ovo konačno riješi, kaže nam Nazil Velić, demobilisani borac iz Bugojna.

Dodaje da će protesti biti mirni, ali da na taj način žele izvršiti pritisak na Parlament, kako bi bila usvojena tri zahtjeva koja su jasno predočili prošle godine kada su i došli u Sarajevo.

– Ukoliko za ovih 30 dana ne zakažu vanrednu sjednicu koju su obećali, mi smo spremni na radikalnije mjere. Jednostavno, moramo i dokazati da nismo odustali od svoja tri zahtjeva i nećemo nikada odustati. Mi smo se borili za ovu BiH i mi smo obezbijedili ovim političarima da normalno funkcionišu, rade, žive… a oni su, kao što vidite, svi okrenuli leđa borcima i ne daju nama naša tri prava koja smo časno zaslužili, naglašava Velić.

image
Demobilisani borci već deset i po mjeseci protestuju u Sarajevu /Edin Barimac

Kaže nam da su demobilisani borci razočarani nakon protesta održanih 9. aprila.

– Epilog tih protesta, kada su 9. aprila bile blokade cesta, takav je da je došlo do masovnih kažnjavanja boraca i slanja prekršajnih prijava. Razočarani smo, jer ne možemo vjerovati da vlast, kojoj smo mi obezbijedili da radi, nema sluha prema borcima. Umjesto da rješavaju naše probleme, jer nismo na ulicu od dobrog pobjegli, oni nam zagorčavaju život. Nigdje nije zapisano da vlast radi protiv svojih boraca. U Gornjem Vakufu je samo za jedan dan, zbog blokade od sat i po, blizu 20 boraca dobilo prekršajne kazne po 200 KM. Nije bilo nikakve osnove da se ti ljudi kažnjavaju, jer to je bilo samo protestno okupljanje upozorenja, kaže Velić.

Devizne knjižice

Jedan od boraca iz kampa u Sarajevu pozvao je sve demobilisane borce da dođu u glavni grad na mirne proteste kada se bude održavala sjednica federalnog Parlamenta.

– Što se tiče kazni, nek’ se borci ne plaše. Imamo devizne knjižice koje su nam podijelili, pa nek’ skidaju sa njih. Knjižice smo zaradili od ‘92. do ‘95, a pošto ih mnogi od nas nismo imali u šta iskoristiti, eto neka služe sad za plaćanje kazni. Nek’ skinu koliko im treba, dodaje ovaj demobilisani borac.

Oslobođenje.ba