Borci poručili: Bićemo uporni sve do ispunjenja tri zahtjeva

Borci poručili: Bićemo uporni sve do ispunjenja tri zahtjeva

Demobilisani borci nastavili su proteste na magistralnoj cesti M17 kod Doboj Juga. Danas mnogo kraće nego jučer. I opet pod budnim okom jakih policijskih snaga. Iako su i za danas najavili blokadu prometnice, ceste nisu blokirali. Ali kažu, na ovoj lokaciji ponovo će biti već sutra. I sve do ispunjenja zahtjeva.

Udruženje poljoprivrednika FBiH pozvalo borce da deblokiraju saobraćaj
Koordinacija boraca Tuzla podržava proteste ali ne i blokiranje saobraćajnica

Sutra će i resorni ministar Salko Bukvarević objaviti rezultate razgovora koje je tijekom vikenda imao sa pojedinim skupinama demobilisanih boraca.

Oko 50-ak demobilisanih boraca krenulo je ka magistralnom putu M17. Zaustavili su se na samom rubu ceste. Tik pred formiranim kordonom policije.

“Da ne misli niko da smo mi ni neki huligani, ni neke propalice. I čak najgora stvar da naši predstavnici, koji su pod navodnicima naši legitimni predstavnici, kažu da smo mi rulja. Sram ih bilo. I naših generala koji su zbrinuti, koji su na svojim pozicijama, imaju visoke penzije, a ostale su nas zaboravili. A sve to imaju zahvaljujući nama”, rekao je Almir Mujkić, demobilisani borac.

Najteže im pada, kažu, pogaženo dostojanstvo. I težak život, na ivici egzistencije.

“Ovo ovako više ne vodi ničemu, ovo je katastrofa. Nije ni nama drago ovo. Nije ni meni drago. Ne volim ja da izlazim na asfalt. Ali moram, primoran sam. Nikakva primanja, znaš šta znači nikakva. Nikad ništa nisam dobio ni ostvario”, poručuje Elvir Ramić, demobilisani borac.

Rješenje borci vide u svoja tri zahtjeva – objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje fiansiranja boračkih udruženja i borački dodatak za sve borce koji su učestvovali u ratu.

“Mi ne odustajemo ni od jednog zahtjeva, mi idemo dalje, do maksimuma. Mi znamo način kako ćemo to postići. Mi vršimo jednostavno pritisak na vlast da nas saslušaju. Ako ne budu imali sluha, promijenićemo ih 5. oktobra pa ćemo vidjeti. Neko će doći pametniji od njih, vjerovatno, da nam to udovolji”, izjavio je Esad Bošnjak, demobilisani borac.

Osim na saobraćajnicama, mirni protestni skup i u Jelahu. Simbolično, kod spomen obilježja poginulim borcima. Počast i molitva za pale saborce. I nada, kažu, u bolje dane, prenosi N1.

Source.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica