Borelj o ratu u Ukrajini: Sve će biti odlučeno u narednih 15 dana

11 10
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, pozvao je 27 zemalja članica EU da nastave naoružavati ukrajinsku vojsku jer će, kako je rekao, “sve biti odlučeno u narednih 15 dana”.

Borelj je to rekao u intervjuu za špansku javnu televiziju TVE, gdje je naglasio da je ukrajinski otpor izvanredan. 

– Ruska vojska se ne uspijeva probiti na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza te je izgubila puno vojnika i tenkova, što možemo vidjeti preko satelita. Ukrajinci lakim pješaštvom, naoružani raketnim bacačima i Stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona – rekao je Borelj.

ČITAJ JOŠ:  Koza u Ukrajini slučajno aktivirala postavljene mine, u ‘napadu‘ ozlijeđeno 40 ruskih vojnika

Nastaviti slati oružje ukrajinskoj vojsci

Na pitanje da li trebaju treće zemlje nastaviti slati oružje ukrajinskoj vojsci kako bi se nastavio taj navodni uspjeh, Borelj je rekao da je to najvažnije, jer će sve biti odlučeno u narednih 15 dana. Upitan da objasni taj konkretan rok, on je odgovorio kako “želi reći da to neće biti unutar 24 sata”.

– Otpor će se nastaviti koliko je potrebno, ali cilj ruske invazije nije uspio. Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni, ostali su bez 40.000 vojnika. To je procjena – istakao je.

ČITAJ JOŠ:  Predsjednik Rusije bijesan, mislio da će sve biti gotovo za četiri dana

Naglasio je kako su neki gradovi u očajnoj situaciji, poput Mariupolja, ali tvrdi da je ukrajinski otpor razbio obruč oko Kijeva.

– Čini se da Rusi nisu nimalo sposobni zauzeti Kijev. Potrebno je stoga nastaviti pomagati Ukrajincima hitno da se nastave odupirati u nadolazećim danima. Zato su im potrebni Stingeri i protuoklopno oružje, potrebno im je pomagati kao što smo radili i dosad – poručio je Borelj.

Ukrajina nema sagovornika u pregovorima

On je rekao kako Rusija ne želi pregovarati ni o čemu jer želi okupirati teritoriju, odnosno zauzeti obale Crnog mora, kako bi došla do istočne granice s Moldavijom.

ČITAJ JOŠ:  Zamjenik gradonačelnika Mariupolja: Samo na ulicama smo pokupili 1207 tijela

– Na pregovore želi doći u boljoj situaciji. Želi zaokružiti zauzimanje obale Crnog mora. Želi doći do istočne granice s Moldavijom i tako odvojiti Ukrajinu od mora. 

Ukrajina je spremna pregovarati u bilo kojem trenutku, ali s druge strane nema sagovornika – rekao je Borelj dodavši kako je pregovaranje o prekidu vatre prva stvar koja se radi u ovakvim situacijama, te da na agendi NATO-a nije nikakva intervencija u Ukrajini.

GODISNJICA
MARKETING