Borelj: Svijet je 2022. godine postao gore mjesto zbog kršenja ljudskih prava

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borell) izjavio je da je 2022. godine “svijet postao gore mjesto” zbog kršenja ljudskih prava, sukoba i kriza u Ukrajini, Iranu, Etiopiji, Afganistanu, Mjanmaru, Kini i drugim mjestima.

Borelj je u svom blogu napisao da je ove godine, 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, svijet drugačije mjesto zbog većih geopolitičkih podjela, novih tehnologija koje se koriste za masovni nadzor i represiju i efekta klimatskih promjena koje pokreću sukobe.

Vrijednosti koje definišu čovječanstvo

– Moramo da zapamtimo da ljudska prava i demokratija nisu vrijednosti koje definišu Evropu već vrijednosti koje definišu čovječanstvo. Također treba da zapamtimo da odbrana i promocija ljudskih prava i demokratije počinje kod kuće – napisao je on.

Borelj je napisao da su ljudska prava u osnovi odnosa EU sa ostatkom svijeta i da su ključni prioritet vanjske politike EU koja će agendom za ovu godinu uspostaviti novu Globalnu opservatoriju za borbu protiv nekažnjivosti sa budžetom od oko 20 miliona eura.

– Uspostavljamo opservatoriju sa ciljem da prikupimo informacije o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim teškim kršenjima ljudskih prava. Nudimo finansijsku podršku za zaštitu branitelja ljudskih prava od 30 miliona eura za naredne tri godine – naveo je on u blogu.

Borba protiv rasne diskriminacije

Borelj je ocijenio da EU mora više da radi u borbi protiv nekažnjivosti i obezbjeđivanju odgovornosti kroz podršku Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i rad na ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

– Druge konkretne oblasti uključuju potrebu da se osigura da se digitalna transformacija i tehnologije nadzora ne koriste za ograničavanje ljudskih prava, da se nastavi rad sa državama koje su najviše pogođene klimatskim promjenama i rad sa partnerima o pravu na razvoj i o borbi protiv rasne diskriminacije – napisao je Borelj.

Avaz