Borell tražio od Dodika da se migranti rasporede na teritoriji cijele BiH

migranti borrell dodik

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell danas je telefonski razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima stotina migranata u BiH, objavila je Služba za vanjske poslove EU.

EU je konstantno pozivala vlasti u BiH da brzo pojačaju svoje akcije zbog rješavanja teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim osobama koje i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

Visoki predstavnik Evropske unije Borell podsjetio je Dodika na punu posvećenost EU u podržavanju BiH osiguravajući finansijsku podršku od više od 88 miliona, i, pored ostalih pomoći, potpuno opremili prihvatni centar “Bira”, koji je ostao neiskorišten.

Pozvao je bh. vlasti da konstantno rade na održivim rješenjima, dodajući da se otvaranje centara ravnomjernije rasporedi na cijelom teritoriju zemlje.

Josep Borrell je naglasio da bi neuspjeh toga imao ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine.

– EU računa na one koji su na vlasti u zemlji da preuzmu potpunu odgovornost, hitne mjere i sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima – navodi se u saopćenju.

Prethodni članakTenisice u zimskom izdanju
Sljedeći članakZašto nam treba država: Da bi nabavila vakcine ili da bismo imali za šta poginuti?