Borenović: Ako se sutrašnja sjednica Vijeća ministara BiH održi, od velikih patriotskih priča nema ništa

1 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ako se sutra održi sjednica Vijeća ministara BiH, koja je prvobitno bila zakazana krajem jula i odgođena po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, nakon nametanja Inckovog zakona, govori samo jedno: očigledno je postignuta neka nagodba, pale su maske, a SNSD se povlači iz zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da je učestvovanje u odlučivanju Vijeća ministara BiH i po jednoj, a ne po pedeset tačaka koliko ih ima na dnevnom redu, direktno kršenje zaključaka parlamenta Srpske od strane SNSD-a.

Izdaja građana

– Ovo je prevara najvišeg zakonodavnog tijela RS, samim tim i izdaja njenih građana. Učešće u odlučivanju u Savjetu ministara bez stvorenih preduslova kao što je povlačenje nametnutog zakona je i potvrđivanje spornog tzv. Inckovog zakona. To jasno ukazuje i da je sve rađeno u dogovoru sa dobrim Dodikovim prijateljem Inkcom, koji je njemu i njegovim bh. koalicionim partnerima dao priliku za haos u kojem se oni jedino i snalaze. Ako se sutrašnja sjednica održi, od velikih patriotskih priča nema ništa, jer ipak im je važnije dati saglasnost za zapošljavanja, uhljebljavanja i trošenje narodnih para i novi godišnji NATO program – rekao je Borenović.

Borenović kaže da je svjestan da vlasti koja ne nudi nikakva konkretna rješenja u zemlji iz koje narod odlazi, korona uzima svoj danak, korupcija cvjeta, a cijene divljaju, jedino rješenje sijanje strahova, tenzija i političkih kriza kroz vrlo osjetljive teme koje nikada ne dobiju svoj najavljeni epilog, te da se iskreno nada da neiskrene namjere vladajućeg režima neće izazvati bilo kakav incident ili neko drugo rizično djelovanje koje može imati užasno loše posljedice.

Tresla se gora,a rodio se (opet) miš

– Potpuno je jasno, ovo vlast radi samo zbog izbora. Sjetimo se samo referenduma koji su postajali anketa. Vidimo i da smo od velike priče oko vraćanja nadležnosti i stotina zakona koji su, prema Dodikovim najavama, već trebali biti u NSRS dobili svega nekoliko informacija, sa nekoliko zaključaka, kojima se donošenje zakona za vraćanje nadležnosti prolongira za 6 mjeseci, sigurno do izbora i što se njih tiče nikada, a najvjerovatnije će završiti kao i desetine zaključaka sa dosadašnjih posebnih sjednica, po onoj narodnoj – tresla se gora, a rodio se (opet) miš – zaključuje Borenović.