Boris Johnson želi zanemariti preporuke stručnjaka i ponuditi vakcine tinejdžerima

Screenshot 7 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uprkos činjenici da su zdravstveni stručnjaci odbili preporučiti vakcinaciju protiv koronavirusa za tinejdžere, ministri Velike Britanije na čelu s premijerom Borisom Johnsonom naredili su reviziju ove odluke što bi moglo omogućiti vakcinaciju za sve one u dobi od 12 do 15 godina.

Očekuje se da će glavni medicinski službenici četiri nacije u Velikoj Britaniji već sljedeće sedmice izvijestiti o tome treba li obrazovna i socijalna šteta pandemije za tinejdžere preokrenuti ravnotežu u korist vakcinacije.

S obzirom na to da stručnjaci za javno zdravstvo pozivaju na brzi program vakcinacije kako bi se spriječio strahovit porast broja slučajeva kada se djeca vrate u učionice, Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) i školama je rečeno da budu spremni za masovno vakcinisanje koje će početi čim stigne “presuda” glavnih ljekara.

To bi moglo značiti da će se teretane i skupštinske sale pretvoriti u privremene centre za vakcinaciju ili da se učenicima da posebna dozvola da propuste časove kako bi dobili svoju dozu.

Kako je u utorak objavio The Independent, Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) opirao se intenzivnom političkom pritisku da odobri vakcinaciju mlađima od 16 godina.

Kabinet premijera je prošle sedmice rekao da se nada da će odluka doći “što je prije moguće”, dok je ministar zdravlja Sajid Javid rekao da je jasno da će “podjela vakcina svim tinejdžerima učvrstiti zid zaštite”.

Sekretar za obrazovanje Gavin Williamson rekao je da su NHS i škole “spremne i željne” da počnu zaštitu mladih.

No, u izvještaju vladi, odbor je otkrio da “marginalne” zdravstvene beneficije u ovoj starosnoj skupini nisu bile dovoljno jake da bi mogle preporučiti opću vakcinaciju.

Uprkos široko rasprostranjenom očekivanju o masovnoj vakcinaciji 3,9 miliona tinejdžera, JCVI je umjesto toga preporučio davanje vakcine Pfizer samo onima sa određenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa tipaa 1 i urođene srčane bolesti.

Stručnjaci za imunizaciju naglasili su da su kvalificirani za procjenu samo zdravstvenih implikacija vakcina, te su predložili da ministri zatraže dodatne savjete o širim obrazovnim i društvenim posljedicama.

Predsjedavajući JCVI-ja za imunizaciju protiv Covida-19, profesor Wei Shen Lim, rekao je: “Za inače zdravu djecu od 12 do 15 godina, rizik od teške bolesti je mali i stoga je potencijal za dobrobit od vakcinacije protiv Covida-19 također mala. Mišljenje JCVI-a je da su općenito zdravstvene koristi od vakcinacije protiv Covida-19 za zdravu djecu od 12 do 15 godina neznatno veće od potencijalnih šteta”.

Ovakva odluka je izazvala čuđenje i neodobravanje vlasti i virusologa, koji su istakli važnost masovne vakcinacije za držanje virusa pod kontrolom, zbog čega je vlada naredila reviziju.

GODISNJICA
MARKETING