4 23


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Iako u 81. godini, Borivoje Janković iz Suvog Polja kod Bijeljine čuva stado od 200 ovaca. Na naše pitanje kako ga zdravlje služi, kratko odgovara: “Kotrlja se nekako.”
Veliki minusi

Svakodnevno je s ovcama. Kada je lijepo vrijeme, obično po cijeli dan provodi čuvajući stado. Sada, u vrijeme velikih minusa, barem dva sata dnevno izvede stado na ispašu.

– U Bosni nema bolje ovce od pramenke. Međutim, za sve pasmine ovaca u RS vlasti su dale podsticaj, ali za pramenku nisu. U FBiH, čuo sam, daju podsticaje i za pramenku – ističe Janković.

Naglašava da ima tridesetak neprodatih ovnova, jer je koronavirus učinio svoje. Promet opao, komunikacije za trgovinu se zatvorile.

Sve stalo

– Sada ih niko neće do kurbana. Nekada sam mogao prodati janje po šest KM po kilogramu žive vage. Sada je sve stalo. Ni po pet maraka po kilogramu ne mogu ih prodati. Hranu sam morao osigurati. Moja sreća te imam vrijednu djecu i unuke koji mi pomažu oko stada. Čitav život sam proveo na njivi, mučio se i radio, ali bih opet sve to ponovio, jer sam časno živio. Imam šećer, ali mi je doktor rekao da što više hodam i ja to poštujem. Danas rad malo ko cijeni, iako sve sa sela na gradsku pijacu ide, meso, mlijeko, povrće, voće – ističe Janković, neumorni pastir, koji je već zagazio u devetu deceniju života.