Screenshot 3 58
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 15:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je Borjani Krišto (HDZBiH), drugoj zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, utvrđeno pravo na jubilarnu nagradu.

NER FIT

Nagrada joj se dodjeljuje jer je “navršila deset godina efektivnog radnog staža u institucijama BiH”.

Krišto je deset godina u zastupničkim klupama obilježila 9. juna i za to joj pripada jednokratna naknada u visini prosječne neto plaće na nivou BiH, koja trenutno iznosi 1.007 KM.

Krišto, prema podacima za avgust, ima primanja od oko 5.500 KM.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Rješenje o dodjeli jubilarne nagrade za Krišto je doneseno 7. jula, ali još nije pravosnažno s obzirom na to da ga treba verificirati Zajednička komisija za administrativne poslove, čija je posljednja sjednica otkazana, a nova još nije zakazana.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH je Obren Petrović (SNSD).

Jubilarna nagrada propisana je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada u institucijama BiH.

U januaru ove godine je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o radu u institucijama BiH, kojim se ukidaju jubilarne nagrade za zvaničnike. Tada su protiv bili zastupnici iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Međutim, dopune ovih zakona nisu prošle u Domu naroda Parlamenta BiH.

LIDER