Borovnice mogu poboljšati terapiju karcinoma

2 34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ekstrakt borovnica u kombinaciji s radioterapijom može poboljšati učinkovitost terapije liječenja karcinoma grlića maternice. Terapija radijacijom čest je izbor onkologa u liječenju karcinoma grlića maternice. Međutim, pri izlaganju ćelija visokoenergetskim x-zrakama, osim uništavanja kancerogenih ćelija, također, dolazi do oštećenja okolnih ćelija, navode stručnjaci.

Mnoštvo flavonoida

Da bi umanjili vrijeme izlaganja x-zračenju, naučnici neprestano tragaju za spojevima koji mogu učiniti karcinomom zahvaćene ćelije dodatno osjetljivim na terapiju radijacije. U istraživanju je ispitivana sposobnost ekstrakta borovnica da učine ćelije raka osjetljivijima na radioterapiju, budući da borovnice sadrže mnoštvo flavonoida koji pokazuju protuupalne, antibakterijske i antioksidacijske osobine.

Tri načina

U istraživanju su ćelije raka grlića maternice tretirane na tri načina: samo terapijom radijacije, samo ekstraktom borovnica, kombinacijom ekstrakta borovnica s terapijom radijacije. Ćelije, tretirane kombinacijom ekstrakta, pokazale su najveće smanjenje karcinoma, čak za 70 posto, tvrde stručnjaci.

 Naučnici vjeruju da ekstrakt borovnice djeluje na način da smanjuje proliferaciju tumorskih ćelija, ali da, također, pospješuje ćelijsku smrt karcinomom zahvaćenih ćelija.