Borrell odgovorio Turković: BiH ima evropsku perspektivu, ali…

8C4536E5 994E 4ADB BEA2 72E575DA880B
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je danas odgovor predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Borrell se u svom pismu zahvalio Turković te je poručio kako su ga predsjednici zamolili da na pismo odgovori sa sljedećim sadržajem.

“Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među ženama i muškarcima. Svaka evropska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih, može tražiti da postane članica”, stoji u pismu Borrella.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu.

“Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Evropsko vijeće u decembru 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo i tiču se demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne administracije”, ističe visoki predstavnik EU za vanjsku politiku.

Na kraju, u svom odgovoru, Borrell je poručio kako je EU posvećena Bosni i Hercegovini i putu države prema Evropskoj uniji.

“Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji. EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Evropskoj uniji”, stoji u Borrellovom pismu.

klix.ba

borell 1