a 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
Kurbani 2021

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 4. maja 2021. godine, na području općine Teočak, spriječili su krijumčarenje 18 osoba afroazijskog porijekla u saradnji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Regionalni centar Tuzla i Policijske stanice Teočak. 

Kako je saopćeno iz Granične policije BiH, u vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Bosne i Hercegovine koji je u vozilu krijumčario četiri ilegalna migranta. Daljnjim radom na terenu, pronađena je grupa od 14 migranata a koja se dovodi u vezu sa krijumčarenim migrantima iz vozila. Organizator krijumčarenja druge grupe migranata koja je pronađena u šumi je osoba afroazijskog porijekla (po izjavi državljanin Pakistana).

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres osumnjičenih osoba, a tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti novac, mobilni telefoni sa pripadajućim karticama te drugi dokazni materijali. 

Svih 18 krijumčarenih migranata dolazi iz Pakistana. U toku dana državljanin Pakistana će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje osoba”, biti predat tužiocu Tužilaštva BiH. Daljnji rad nad krijumčarenim migrantima nastavit će službenici Službe za poslove sa strancima BiH, saopćenili su iz Granične policije BiH.