BOSANAC PREŽIVIO GENOCID, DANAS VOZAČ U AMERICI: Sa plavo-žutim kamionom na utakmicu Zmajeva

BOSANAC PREŽIVIO GENOCID, DANAS VOZAČ U AMERICI: Sa plavo-žutim kamionom na utakmicu Zmajeva

huso-nkp2

Proteklih dana veliki broj bh. medija objavio je fotografije kamiona sa američkih ulica. Mnogi se pitaju ko je vlasnik plavo-žutog kamion, “Zmaja na američkim ulicama”.

Facebook stranica “Horion Bosna” je prva objavila fotografije ovoga kamiona, a NKP.ba Vam donosi priču sa vozačem Husom Osmanoviće, Bosancem koji je preživio genocid, a sa majkom i dva brata 2001. odselio u Ameriku.

huso-nkp1Huso Osmanović rođen 05. oktobra 1981. godine u Glogovoj (općina Bratunac) gdje je i živio do početka rata 1992. godine. Godine 1993. Huso je teško ranjen i prebačen je na liječenje u Tuzlu. S njim su u Tuzlu došli i majka i dva brata, dok je otac Meho ostao u zaštićenoj zoni Srebrenica. U genocidu u Srebrenici Husin otac Meho je ubijen.

Husina majka Ramiza je 2001. godine donijela odluku da sa sinovima započne novi život u Americi, gdje su se i preselili početkom 2002. godine.

Huso je bio protiv te odluke o preseljenju u Ameriku, ali kao najstariji muški član porodice nije imao izbora. Morao se brinuti o majci i mlađoj braći.

Huso se teško privikavao na američki način života, i bio je donio odluku da se vrati nazad u Bosnu. Međutim, njegova majka je sakrila sve njegove dokumente. Na nagovor majke i braće odlučio je ostati još neko vrijeme u Americi. Godine 2003. Huso je sa Azrom formirao porodicu. Danas Huso i Azra imaju dva sina Kenana i Dženana

Huso radi kao vozač kamiona. Njegov kamion je postao prepoznatljiv na američkim putevima po plavo – žutim bojama. Kamion koji izaziva poglede, simpatije i pitanja širom Amerike.

Pitali smo smo Husu koji je razlog pa je njegov kamion u bojama zastave Bosne i Hercegovine.

plavo-zuti-kamion„Jedini razlog zbog čega sam ja uradio kamion u boji zastave BiH je ljubav prema domovini. Ja 24 sata dnevno mislim na Bosnu i Hercegovinu, sanjam dan kad ću se vratiti kući. Ja kad sam u svom kamionu, ja se osjećam kao da sam u Bosni. Ko god da voli Bosnu nikad je ne može zaboraviti, ma gdje živio. Svojim sinovima na koje sam ponosan pričam o Bosni stalno. S kamionom idem i u St. Louis, da navijam za naše Zmajeve. Do pobjede. Iskreni pozdravi i selami za sve u Bosni” – rekao je Huso u razgovoru za NKP.BA.

Fotografija Husinog kamiona je prvo objavljena na Facebook stranici “Horion Bosna”, i to je bio način da se čuje za Husu, njegov kamion i način iskazivanja ljubavi prema domovini.

NKP.BA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica