Portal 072info

Bosanac uhapšen u Turskoj pri pokušaju odlaska u Siriju

U zajedničkoj saradnji Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u Turskoj i Crnoj Gori, na području Turske lišen je slobode državljanin BiH u pokušaju da ode u Siriju i pridruži se strukturama tzv. ISIL-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, nakon sprovođenja osumnjičenog, izvršio je saslušanje osumnjičenog te će naknadno donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pri pokušaju odlaska u Siriju, na području Republike Turske, lišen je slobode Koštac Senad, rođen 20.11.1993. godine iz Velike Kladuše.

Navedeni je lišen slobode nakon što je osmislio plan i prikupio sredstva te se zaputio u pravcu Sirije, kako bi se priključio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je iz BiH otputovao u Podgoricu, te nakon toga avionom u pravcu Turske, gdje je lišen slobode.

U koordiniranoj akciji Tužilaštva BiH i partnerskih institucija, osumnjičeni je vraćen iz Turske u Crnu Goru, te je na graničnom prijelazu sa BIH, predat policijskim službenicima BiH i priveden u Tužilaštvo BiH, gdje je ispitan.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom da je počinio kazneno djelo-Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b Kaznenog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

bh-index.com

Podijelite članak