Bosanci i Hercegovci među ‘najveselijim’ u svijetu

607_20131108200402_depresija

I pored brojnih problema sa kojima se susreću stanovnici naše zemlje, Bosanci i Hercegovci uopće nisu toliko depresivni. Štaviše, “najveseliji” smo na prostoru bivše Jugoslavije i među najveselijim u Evropi i svijetu.

Prema najnovijem istraživanju koje je objavljeno u časopisu PLoS Medicine, manje od četiri posto stanovništva Bosne i Hercegovine ima dijagnosticiran depresivni poremećaj.

Prema ovom istraživanju stanovništvo Hrvatske i Nizozemske je najdepresivnije u Evropi, gdje preko sedam posto stanovništva ima dijagnosticiran depresivni poremećaj.

Nešto slabije su najtmurnijim mislima ugroženi Švicarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika. Što se ostalih bivših republika SFRJ tiče, Slovenci i Srbijanci spadaju u istu grupu gdje je 4 do 4,5 posto stanovništva depresivno. Makedonci su nešto depresivniji i nalaze se na granici da imaju ozbiljnih psihičkih problema.

U studiji objavljenoj ove nedjelje navodi se da su korišteni podaci o rasprostranjenosti, učestalosti i trajanju depresije. Naučnici su ustanovili da depresija predstavlja drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu u prosjeku ima više od četiri posto svjetske populacije.

Važno je napomenuti da za siromašne zemlje nema pouzdanih podataka o depresiji, a istraživači su bili primorani da procijene na osnovu statističkih modela regresije. Uprkos svemu tome, njihovi nalazi su značajni i često iznenađujući.

Više od pet posto populacije pati od depresije na Bliskom Istoku, sjevernoj Africi, Podsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa zabilježena je u istočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i jugoistočnoj Aziji. Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije javlja se u Afganistanu, a najmanje u Japanu.

telegraf.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE