Portal 072info

Bosanci i Hercegovci među najstresnijim narodima na svijetu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki “Bloomberg” objavio je listu zemalja u kojima je stanovništvo pod najvećim stresom. U ovom istraživanju korišteno je nekoliko parametara: godišnja stopa samoubistva, prosječan godišnji prihod po glavi stanovnika, stopa nejednakosti zarada, korupcije i nezaposlenosti. Uzevši u obzir sve parametre, Srbija na listi od 74 države zauzima 28. poziciju, sa indeksom 42.7

Što se zemalja iz regiona tiče, Hrvatska zauzima 36. poziciju, Bosna i Hercegovina zabrinjavajuće 13. a Makedonija je ocenjena najlošije, te se nalazi na visokom 9. mestu po količini stresa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvo mjesto zauzima Nigerija, sa indeksom 70,1 a u stopu je prati Južna Afrika sa indeksom 70. Iza njih su El Salvador, Mongolija, Gvatemala, Kolumbija Pakistan…

Na začelju tabele nalazi se Norveška, čije je stanovništvo pod najmanjim stresom. Ova država ocenjena je indeksom 5,4. U “društvu bez stresa” nalaze se još i Luksembur, Švajcarska, Švedska, Australija i Danska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se najvećih zemalja tiče, Rusija zauzima 25. poziciju, Kina 29, SAD 54, Britanija 56. mesto, dok Kanada i Nemačka dele 65. poziciju.

Depo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME