Bosanci i Hercegovci pripremaju se za ljetovanje: Pomama za Turskom i Egiptom

Na pragu smo sezone godišnjih odmora, a mnogi su već uveliko isplanirali gdje će ljetovati. Ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa dovelo je do povećanog interesiranja za putovanjima širom svijeta, a u tome ne zaostaju ni građani Bosne i Hercegovine. Iz turističkih agencija nam govore da su oboreni svi rekordi, a pomama vlada za Turskom i Egiptom.

Više letova

Iz turističke agencije “Fibula” za “Avaz” kažu da je ogromna potražnja za svim destinacijama.

– Najviše rezervacija, naravno, imamo za Tursku, ali je i Egipat ove godine vrlo tražen. Za Antaliju smo uveli i dvostruke letove zbog velike potražnje. Nekim danima imamo čak četiri leta za razne destinacije – kazali su nam.

Turska je ove godine produžila popuste zbog slabijih dolazaka ljudi iz Rusije.

– Cijene za četveročlanu porodicu s troškovima avioprijevoza, hotelskog smještaja s uslugom all inclusive, kao i transfera, kreću se već od 2.800 KM – istakli su.

Kako su dodali, u četvrtak su imali rekordan broj rezervacija za ljeto.

– Posebno je ove godine interesantno Egejsko more (Bodrum i Marmaris), gdje, također, imamo zakupljene letove od juna do kraja avgusta – naveli su iz „Fibule“.

Počeli u maju

Ista situacija je i u agenciji „Centrotours“, odakle su nam kazali da su iznenađeni brojem rezervacija i direktnih letova koji su počeli u maju, a što se dosad nije dešavalo.

– Potražnja je znatno veća nego prošle godine. Već u maju su krenuli naši prvi direktni čarter-letovi za Antaliju i Egipat. Nikada nismo imali ovakvu potražnju za tim destinacijama, pa ni prije COVID-19. Naši direktni letovi su ranije išli u junu i julu, a ove godine smo počeli već u maju. Imamo već više od 2.000 rezervacija za Antaliju – rekli su nam iz „Centrotoursa“.

Posebna sniženja

Mnoge agencije imaju posebne ponude i sniženja. Tako aranžman za Egipat za dvije osobe, koji uključuje sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice, košta 2.173 KM, dok je za isti broj noćenja u Turskoj u hotelu s pet zvjezdica potrebno izdvojiti oko 2.100 KM.

I Crna Gora primamljiva

Osim navedenih destinacija, građani BiH odlučuju se i za ljetovanje u Crnoj Gori, a cijene aranžmana su itekako prihvatljive. Tri noćenja u hotelu s četiri zvjezdice u Budvi koštaju 310 KM, dok se apartmani ocijenjeni s tri zvjezdice mogu naći i po cijeni od 200 KM za tri noćenja.

Avaz