Bosanci troše tri puta manje od većine Evropljana!

Bosanci troše tri puta manje od većine Evropljana!

Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Francuska i Velika Britanija ostvarile su individualnu potrošnju po stanovniku (u standardu kupovne moći) između 10 i 20 odsto iznad prosjeka za 28-članu EU

Bruto društveni proizvod po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći za 2013, iznosi 29 odsto prosjeka Evropske unije, pokazuju preliminarni rezultati Evropskog programa poređenja cijena i bruto društvenog proizvoda, javlja Tanjug.

Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Francuska i Velika Britanija ostvarile su individualnu potrošnju po stanovniku (u standardu kupovne moći) između 10 i 20 odsto iznad prosjeka za 28-članu EU. Njemačka je 25 odsto iznad prosjeka za EU, a Holandija 10 odsto, prenosi regionalni portal Biznis.plus.

Luksemburg je ostvario najveći nivo individualne potrošnje po stanovniku, 40 odsto iznad prosjeka EU.

Irska, Italija, Kipar i Španija su bile 10 odsto ispod, a Malta i Grčka između 10 i 20 odsto ispod proseka za EU. Rumunija i Bugarska su najslabije, sa 50 odsto ispod prosjeka za EU.

Zemlje kandidati za pristup EU bile su između 30 i 70 odsto ispod prosjeka.

Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem mjestu sa ostvarenim nivoom individualne potrošnje po stanovniku od 62 odsto ispod prosjeka za EU.

Depo.ba

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE