Screenshot 5 44
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 10:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Bosanci u St. Louisu pomažu izbjeglicama iz Afganistana, koje su od nedavno smještene u jedan hotel u ovom gradu.

NER FIT

Afganistanske porodice nakon dolaska u St. Louis smještene su u hotelu Hollywood Casino. Oni su među sretnicima koji su uspjeli napustiti Afganistana u augustu neposredno prije nego što su talibani zvanično preuzeli kontrolu nad njihovom zemljom.

Na trećem spratu hotela, u par soba, smješteno je nekoliko afganistanskih porodica s djecom. Djeca se igraju u predvorju hotela, kao da su u svom starom parku u Kabulu.

Međutim, odrasli nisu bezbrižni kao djeca, već se stalno pitaju: Koliko brzo će naći rješenje? Gdje će živjeli? Gdje će djeca ići u školu? Koji posao bi otac mogao da radi?

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ajmal Arazem kaže da mora postojati odgovor na sva ta pitanja. On je kao zaštitar nadgledao američku baze u blizini Kabula kada je još bio u Afganistanu. Na pitanje koliko bi mu bilo teško da izdržava svoju devetočlanu porodicu, uzdahnula je. Prvo što im treba je da pronađu stan, potom da nauče engleski jezik, ali i da on dobije vozačku dozvolu.

Ubrzo nakon toga što su afganistanske porodice smještene u hotel, Džemal Bijedić im je donio pomoć. Kamion i kombi su bili ispunjeni bananama, kolačićima, čipsom, žitaricama, kroasanima, narandžama, kolačićima, džemom, sokom, avganistanskim hljebom i drugim potrepštinama. Nakon što izbjeglice pronađu domove, donirat će im i namještaj. To je isporuka u ime “House of Goods Baitulmal”, dobrotvorne Islamske fondacije St. Louisa.

Bijedić je u St. Louis stigao iz Bosne 27. decembra 1997. godine, kada je imao devet godina.

“Još sam izbjeglica. Ponosan sam na to. Niko nam nije pomogao. Išli bismo u uličice da nađemo nameštaj i koristimo bonove za hranu. Bilo je teško”, kazao je.

On je istakao da je smještaj izbjeglica u hotel novi zaokret u St. Louisu.

“Biće teško”, rekao je Bijedić za Arazema i ostale izbjeglice te dodao: “Kada smo došli u SAD, već su imali stan za nas.”

Arazem i još nekoliko Afganistana bili su zahvalni na doniranoj robi. Koristili su kolica za prtljag da donesu stvari na treći sprat.

LIDER