Bosanka aplicirala za nepovratno putovanje na Mars

Bosanka aplicirala za nepovratno putovanje na Mars

mars_home

Vrijeme apliciranja za učešće u reality showu u kojem Zemljani i svi oni koji to zaista žele odlaze na bespovratni put na Mars ističe danas. 

Za nepovjerovat je to da je do danas apliciralo više od 165.000 osoba koje žele biti “novi astronauti” te na taj način okusiti život u koloniji na crevnoj planeti svjesni i odlučni da nema povratka kući, te da je to putovanje vjerovatno posljednje za njih. 

Među onima koji su aplicirali za ovo putovanje je i državljanka Bosne i Hercegovine, mlada Adna koja ima svega 24 godine. Tokom prijavljivanja i apliciranja za ovo putovanje, Adna je navela da je umjetnica, freelancer i književnica.

“Uvijek sam sanjala o putovanju u svemir i o njegovom istraživanju. Nemam pozadine u nauci, ali znam sve o fizici, fizičkoj kosmologiji, astronomiji i sl. Naučila sam to proučavajući radove Einsteina, Hawkinga, deGrassea Tysona, Wittena, Sagana…”, istakla je mlada Adna. 

Također, ništa ne bi bilo neobično bez Britanaca. Pedesetdvogodišnja Melissa Ede, transeksualka iz Hulla je jedna od 7 000 ukupno prijavljenih stanovnika Velike Britanije, koja u sebi ističe veliko samopouzdanje, te smatra da će baš ona biti izabrana. 

“To je nešto što će zabilježiti historija i što će se pamtiti. Od svog djetinjstva željela sam ostaviti neki trag na Zemlji, ovo je način da to uradim. Roditelji su me uvijek spuštali na zemlju. Govorili su mi da sam čudakinja i da živim na drugoj planeti. Iskreno, upravu su. Osjećam da sam na Zemlji uradila dovoljno, ispunila svoje ciljeve i sve ono što sam trebala u životu”, dodala je Britanka. 

Ono što strani mediji prenose, jeste da je kraj apliciranja polako došao do kraja te da je zadnji dan upravo danas. 

Ono što je planirano do 2015. godine, jeste da će svi izabrani astronauti započeti pripreme i treninge za ovo veliko putovanje, ali i prolaziti kroz simulacijske situacije na planeti, te učiti kako popraviti opremu, uzgajati hranu i nositi se s izolacijom. 

Sve pripreme i sam tim trebali bi biti spremni do 2021. godine, te će im životna mahuna proizvoditi oksigen, struju i vodu. 

Zamišljeno je da će prva grupa krenuti na put bez povratka godinu kasnije, a putovat će osam mjeseci, do glavnog odredišta, planete Mars. Naravno, njihovo cijelo putovanje bit će popraćeno i na Zemlji, te će tako cijeli svijet preko mnogobrojnih medija moći pratiti situaciju tokom putovanja.

“Organizatori tragaju za emotivno otpornim osobama. Da li su te osobe sposobne funkcionisati u drugačijem orkuženju bez mogućnosti da kada više vide svoje porodice, prijatelje i najmilije? Ovo bi moglo privući vrstu ljudi koji traže avanturu i koji su različiti. Mada oni vjerovatno ne razmišljaju o činjenici da nema povratka”, rekla je psihoterapeut Lucy Beresford.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica