Bosanski jezik na 3. mjestu u Srbiji

Screenshot 7 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tokom prošle godine broj objavljenih knjiga i brošura na bosanskom jeziku u Srbiji nalazi se na trećem mjestu, poslije srpskog i engleskog jezika, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2020. godini objavljeno je 88 knjiga i brošura na maternjem jeziku bošnjačke nacionalne manjine.

Od ovog broja, 71 knjiga štampana je u Beogradu, 14 u regionu zapadne Srbije, jedna u Vojvodini, dok su izdavači dvije knjige iz inostranstva, a objavljene su u Srbiji.

Poslije bosanskog, po brojnosti izdatih knjiga i brošura su one na hrvatskom, mađarskom i slovačkom jeziku, a najmanje ih je na bugarskom i romskom jeziku.

U Srbiji je prošle godine objavljeno 10.385 naslova knjiga i brošura, što predstavlja smanjenje od 13 posto u odnosu na 2019. godinu, a najveći broj je u oblasti lingvistike, filologije i književnosti, a najmanji u oblasti religije i teologije.

Na srpskom jeziku objavljeno je 86 posto knjiga i brošura, dok 14 posto čine izdanja na drugim jezicima i višejezička izdanja.