Bosanski jezik na listi jezika za zajednice Vlade Novog Južnog Welsa

Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Velsa je zasigurno bila jedna od aktivnijih zajednica tokom pandemije 2020. i 2021. godine na polju afirmacije dijaspore, dijaloga sa predstavnicima vlasti, akademskom, kulturnom, političkom, poslovnom i obrazovnom zajednicom Bosne i Hercegovine.

– Iako su nas restrikcije ograničile, mi smo pronašli prozor za djelovanja naše zajednice. To su nam omogućile online platforme, a u prilog su nam išla prilagođavanja vladinih ministarstava i agencija na iste platforme i sisteme komunikacije sa društvom, kazao je Ernest Kulauzović, sekretar Vijeća bosanske zajednice Novog Južnog Velsa.

Putem društvenih mreža predstavnici Vijeća bosanske zajednice Novog Južnog Velsa su realizovali na stotine sati konsultacija, otvorenog dijaloga sa relevantnim akterima u bosanskohercegovačkom društvu, bh. dijaspori i Australiji.

Nakon primijećenih nedostataka u informacijama oko pandemije na bosanskom jeziku koje Vlada Novog Južnog Welsa, najstarija država u Australiji, distribuira bolnicama, klinikama, centrima, centrima za liječenje, privatnim ordinacijama te servisima za zajednice, Koordinacija za bosanski jezik u državnim institucijama Novog Južnog Welsa pokrenula je dijalog sa odabranim resornim ministarstvima.

image

Pismo ambasadora Hajrića

Konsultacije su već urodile plodom a bosanski jezik je time uvršten u sistem informisanja Ministarstva zdravstva Novog Južnog Welsa. S obzirom da bosanska zajednica obuhvata sve Bosance i Hercegovce porijeklom iz Bosne i Hercegovine te one rođene u Australiji, servis usluga će imate dosta veći efekat od samog broja općina u kojima živi najveća koncentracija Bosanaca u Sydneyu i Novom Južnom Welsu.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić je, putem e-maila, pozdravio dosad urađeno na ovom polju te pozvao predstavnike zajednice na saradnju oko konsultacija sa predstavnicima vlasti Novog Južnog Welsa.

Zahvalni smo ambasadoru Hajriću za ovu podršku te se nadamo da će koordinacija za bosanski jezik imati dosta veći efekat i oko drugih problema koji se tiču bosanske zajednice u ovom dijelu svijeta, kazao je Kulauzović, a predsjedavajući Vijeća Safet Alispahić je potvrdio da će “Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Welsa nastaviti dijalog sa relevantnim državnim i federalnim institucijama vlasti Australije”.

IZVORoslobođenje
Prethodni članakKo je Benjamina Karić, nova gradonačelnica Sarajeva?
Sljedeći članakIspraznili cijeli avion jer djevojčica nije stavila masku