Bosić povukao prijedlog izmjene Izbornog zakona

Podijelite vijest

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Mladen Bosić povukao je iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te se ovaj zakonski prijedlog neće naći na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Predlagač je 9. aprila dostavio akt o povlačenju prijedloga zakona iz procedure“, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH nakon današnje sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma.

Prijedlogom ovog zakona omogućava se održavanje prijevremenih opštih izbora u punom četvorogodišnjem mandatu, kao i to da Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom parlamenta BiH mogu sami da donesu odluku o svom raspuštanju, odnosno skraćenju mandata, što do sada nije bilo moguće.

Na dnevni red sutrašnje sjednice, Kolegijum doma uvrstio je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku.

Savjet ministara BiH utvrdio je 11. aprila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose.

Na taj način žele se obezbijediti uslovi za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizovati akcize na različite duvanske proizvode.

Kolegijum doma naknadno je u dnevni red uvrstio i zahtjev poslanika Nermine Zaimović-Uzunović i Asima Sarajlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, kao i zahtjev poslanika Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih lica u BiH po hitnom postupku.

Prijedlog poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika, skinut je s dnevnog reda na zahtjev Ustavnopravne komisije.

Agencije