Bošković: SDA je bliži ulasku vlasti u HNK, ali ne isključujemo SDP

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U ovom trenutku je SDA bliži ulasku u izvršnu vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali ne isključujemo ni SDP.

Kazao je to danas novinarima Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH u HNK nakon niza sastanaka održanih danas s političkim akterima u vezi s procesom formiranja novog saziva Vlade HNK.

Obavljeni sastanci

Predstavnici KO HDZ-a BiH obavili su sastanke sa HRS-om, potom sa SDA i na kraju s blokom SDP-DF-NiP.

– Ovaj blok, odnosno trojka je uzela dodatno vrijeme do sutra da odgovori na uvjete koje smo postavili, odnosno, program na koji treba odgovoriti. Politička moć koju imamo kroz Skupštinu i koju unosimo u potporu i rad Vlade mora biti na jedan način proporcionalna sa rukama koje će podržati tu Vladu, a mi u ovom trenutku ne računamo samo sa 20 ruku, već 24- kazao je Bošković.

Naveo je i da su iz HDZ-a BiH uradili sve da unutar HNS-a imaju 16 ruku za podršku formiranja nove vlade .

– Mislim da bismo sutra trebali imati konkretne podatke i u petak sve obznaniti – kazao je Bošković.

Upitan je li SDA pristala na sve uslove, Bošković je kazao da je SDA prihvatila političku realnost u ovom kantonu.

– Ja bih rekao da se okrenemo programu, a ne nekim blokovima. Naši su uvjeti bili protočnost i u Vladi i u Skupštini, a ne kao do sada da iz nekih ministarstava koje je držao SDA nismo imali nijednu zakonsku inicijativu. Ta Vlada je radila po službenoj dužnosti, mi to moramo promijeniti. Ako je HDZ spreman izmijeniti sve ministre u Vladi, onda očekujemo da i drugi prihvate taj model i da imamo novu energiju u radu Vlade i Skupštinu koja će to podržavati – pojasnio je Bošković.

Kazao je da o rasporedu ministarstava i imenima još nije razgovarano, a predstavnici SDA nisu izlazili pred novinare.

Vrhovi stranaka

Arman Zalihić, član pregovaračkog tima SDP-a,  izrazio je nadu da će se tokom sutrašnjeg dana vrhovi stranaka uključiti,  kako bi se iznašao zajednički interes.

– Naš stav je i dalje da napravimo vlast po vertikali, odnosno da napravimo vlast ovog bloka SDP-a, DF-a i NiP-a, s jedne, i dva HDZ-a, s druge strane, ali morat ćemo usaglasiti još neke detalje – rekao je on.

Podsjetimo, sutra će u Mostaru biti održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH, SDP-a i SNSD-a, Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika.

Arman Zalihić - Avaz

Arman Zalihić: Po vertikali. M. Smajkić

Avaz