Portal 072info

Bosna i Hercegovina ima najveću stopu smrtnosti na cestama u Evropi

sao2

Posljednja je žrtva Hava Šljivić-Dovadžija u nesreci koja se desila u Sarajevu je uzrok najopasnijih cesta u Evropi. Ova dvadesetsedogošinja stanovnica poginula je u saobraćajnoj nesreći u srijedu navečer kada se vraćala sa posla.

Sumnja se da je vozač koji je usmrtio prošao na crveno svjetlo dok je ona prelazila pješački prelaz. Uništenost auta i trenutna smrt pješakinje pokazuju da je vjerovatno vozio mnogo brže od dozvoljenog. Iz bolnice je pušten kući.

Tog dana u Kantonu Sarajevo dogodilo se 25 saobraćajnih nesreća, od toga 23 s materijalnom štetom i dva sa nastradalim osobama kojom prilikom je jedna osoba smrtno stradala, a jedna teško povrijeđena.

Državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić još je 2012. godine rekao da je Bosna i Hercegovina najnesigurnija zemlja u Evropi za učesnike u saobraćaju.

„Bosna i Hercegovina ima najveću stopu smrtnosti na cestama u Evropi i mora se nešto učiniti po tome pitanju. Jedan od mogućih koraka jeste uklanjanje kamiona s magistralnih cesta tokom vikenda kako bi se smanjile gužve, rasteretile i očuvale ceste“, rekao je tada ministar Hadžić koji nije spominjao isključivanje bahatih vozača iz saobraćaja.

Godinu dana nakon ove izjave broj poginulih u saobraćaju u našoj zemlji se povećao sa 140 u 2012. na 158 u 2013. godini! Žurnal.info je izdvojio dio crne statistike sa domaćih cesta.

U 2013. godini došlo je do povećanja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na 2012. godinu iako je trend prethodnih godina bio smanjenje ovih brojki.

nesrece 1

Saobraćajne nesreće najveći su uzrok smrti mladih ljudi u dobi od 15. do 29. godina, navodi Direkcija za ceste Federacije na svojoj internet stranici.

nesrece 2

nesrece 3

Kada je 2008. godine u Federaciji usvojena strategija povećanja sigurnosti saobraćaja do 2013. godine navedeno je da na cestama širom BiH godišnje pogine oko 380 osoba a 11.000 njih bude povrijeđeno. Stopa smrtnosti u prometu u BiH je oko 10,3 poginulih na 100.000 građana što je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Evrope.

nesrece 4

“Istraživanje je utvrdilo da samo u Federaciji BiH ima oko 250 poginulih i preko 6.800 ozljeđenih osoba svake godine i da ekonomija Federacije gubi preko 400 miliona eura godišnje (preko 5 posto svog godišnjeg BDP-a) ako se uzmu u obzir ukupni troškovi medicinskog liječenja, oštečenje imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti”, navodi se u analizi Direkcije za ceste u kojoj su izračunati i troškovi saobraćajnih nesreća.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box