Bosna i Hercegovina na 83. mjestu ”propalih” država

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

slika (12)

Somalija, Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad zasjeli su na prvih pet mjesta na listi ”propalih” država u 2013. godini, a koju svake godine objavljuje američki Fond za mir.

Indeks propalih država, koji izlazi već devetu godinu zaredom, zasniva se na nekoliko nivoa poput socijalne, političke, ekonomske i vojne, a u obzir su uzeti stepen siromaštva, poštovanja ljudskih prava, ekonomskog razvoja, zadovoljstva građana, državne sigurnosti, legitimnosti države i ostalo. U izračun je uključeno 12 faktora, prenosi Večernji.

Na listi se nalazi ukupno 178 država, a ozbiljnost situacije označena je s nekoliko nijansi crvene (uzbuna), narančaste (upozorenje), žute (stabilno) i zelene boje (održivo).

Od država iz regije u prvih sto na listi propalih država našla se Bosna i Hercegovina koja je zasjela na 83. mjesto, koje spada u kategoriju “upozorenja”. U istoj kategoriji, na 92. mjestu, je Srbija, dok su u stabilnoj kategoriji Crna Gora (134.) i Hrvatska (135. mjesto), a Slovenija je na čak 163. mjestu.

Među posljednjih su pet država koje, dakle, spadaju među najuspješnije i najstabilnije Finska (178.), Švedska (177.), Norveška (175.), Švicarska (175.) i Danska (174.).

Izvor: haber.ba