Portal 072info

Bosna i Hercegovina: 25 godina nakon rata, rane još uvijek nisu zatvorene

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Maja i Sanjin, bračni par u Sarajevu, koji ima vrlo posebno priču o svojoj prošlosti. Naime, prema pisenju francuskih medija nakon što su se u Sarajevu upoznali, djeca izbjeglica, zaljubili su se i službeno postali tzv. mješoviti par, koji predstavlja nekoliko etničkih grupa prisutnih u BiH. 

– Prije rata, ljudi su se sreli, kažu. Jako su se voljeli. Bez obzira na njihovu religiju ili etničku skupinu. Teško je objasniti što se danas događa- navode izvori. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata je rat u Bosni u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona. Ovdje niko nije izbjegao rat. 

Dejtonskim sporazumom, koji je okončao sukob, država je podijeljena na dva entiteta. Zajednice su bile podijeljene, a etnički nacionalizam postao je politički alat.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Bosanski muslimani i hrvatski katolici svaki imaju svoju bolnicu, električnu službu, svoju vatrogasnu stanicu. Stari most u Mostaru obnovljen je 2004. godine i trebao je označiti ponovno ujedinjenje grada.

Vlasti su spojile dva obrazovna sistema – ali nisu ih uspjele spojiti Simbol podjela koji su još uvijek prisutni 25 godina nakon rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

I kako pišu svjetski mediji i 25 godina nakon rata, Bosanci još uvijek teže miru i stvarnom zajedničkom životu. Dok su Evropa i ostatak svijeta svjedoci porasta nacionalizma. 

Avaz

Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI