Portal 072info

Bosna i Hercegovina je seizmički najaktivniji dio Balkana

Teritorija Bosne i Hercegovine spada u red seizmički najaktivnijih dijelova balkanskog regiona, kaže za Patriju Rusmir Gorušanin, stručni saradnik u Centru za seizmologiju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

Najugroženija područja u BiH, kad je u pitanju seizmička aktivnost, objašnjava ovaj stručnjak, su južna Hercegovina i sjeveroistočna Bosna (sa područjem oko Banja Luke).

– Što se tiče najopasnijih rasjeda na teritoriji BiH, to su Bugojanski (od Donjeg Vakufa do Bosanske Krupe), Južno hercegovački (proteže se od Dubrovnika do Metkovića, i dijelom zahvata teritorij Bosne i Hercegovine), i Banjalučki
rasjed koji obuvata okolinu Banjaluke – objašnjava Gorušanin.

Najjači zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu do sada je banjalučki potres, koji se dogodio 27.10.1969. godine u jutarnjim satima. Tom najjačem zemljotresu je prethodila serija od nekoliko zemljotresa slabijeg intenziteta, dan ranije. Jačina je bila 6.3 stepena Richtera, a intenzitet VIII stepeni Merkalijeve skale. Hipocentar je bio na dubini od oko 20 km, ispod samog grada. Poginulo je 15 ljudi i Banja Luka je pretrpila ogromna razaranja.

Gorušanin kaže da stručnjaci u FBiH i nemaju preveliku pomoć Vlada u radu, naročito kada je u pitanju nabavka opreme. Opremu i softvere koje imaju uglavnom su dobili iz rijetkih donacija, prvo od NATO projekta (za zemlje zapadnog Balkana). Vlada Republike Slovačke je takođe, prije nekoliko ,godina donirala opremu u vidu seizmografa i odgovarajućeg softvera, kao i podršku (obuku) za taj softver.

Nivoi ugroženosti većih bh. gradova, prema intenzitetu potresa

Sarajevo  – VII stepeni Merkalijeve skale

Tuzla – VII  stepeni Merkalija

Zenica – VII  stepeni  Merkalija

Bihać – VI  stepeni  Merkalija

Mostar – VII  stepeni Merkalija

Banjaluka – VIII  stepeni Merkalija

Rimski brojevi označavaju očekivani intenzitet po Merkalijevoj skali, za povratni period od 100 godina.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box