Portal 072info

Bosna i Hercegovina: Ovo je razlog zbog kojeg RS želi da tuži Federaciju BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako Bosna i Herecegovina želi krenuti putem brzog ekonomskog rasta, potrebno je da započne rješavanje dugogodišnjeg problema, a to je nezaposlenost i niske plaće u realnom sektoru, kazao je za portal Radiosarajevo.ba ekonomista Faruk Hadžić.

Podsjećamo, on i njegov kolega Dino Hadžialić sa svojim radom „Nova ekonomska politika: Makroekonomske reforme za ekonomsko pokretanje BiH“ pobijedili su na takmičenju koje je organizirao Pravni institut BiH uz podršku Američke ambasade u našoj državi.

Hadžić pojašnjava da se u radu navode konkretne mjere koje bi u vrlo kratkom roku mogle dovesti do godišnjeg rasta ekonomije od pet do šest posto.

„Najbolja moguća mjera je povećanje minimalne plaće. Naime, ako radniku s plaćom od 500 KM na to date još 20 KM, to će kroz multipliciranje potrošnje dovesti do rasta ekonomije. To je ključno za nas u BiH“, smatra Hadžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svijetlu prijedloga ekonomista o povećanju minimalne plaće, dolazi i informacija o odluci RS da podnese tužbu protiv FBiH. Iako na prvu ove informacije nisu povezane, to nije tako ako se uzme u obzir objašnjenje najavljene tužbe.

Podsjećamo, premijer RS Radovan Višković je rekao da je u prva tri mjeseca ove godine RS pretrpjela štetu od 11 miliona eura, te da je o tome već razgovarao sa ministrom finansija RS jer od tog novca RS treba da daje plate javnom sektoru, penzije, socijalna davanja…

Radovan Višković - undefined
Foto: Blic.rs: Radovan Višković
„Tih naših 11 miliona evra prelilo se u budžet FBiH. Prema tome, 
oni od naših para na neki način finansiraju neke svoje potrebe, što je 
nedopustivo“, rekao je Višković za TV Pink.

On je istakao da RS trpi štetu, a kao primjer je naveo Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) koja još nije izvršila raspodjelu sredstava od PDV-a za RS po novom koeficijentu raspodjele koji iznosi 33,4 posto i za 0,8 posto je veći od onog iz prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Vlada RS je izračunala prije nekoliko dana da je zbog toga samo za tri mjeseca ove godine budžet RS izgubio 22 miliona KM. A ako se tako nastavi do kraja godine će pretrpjeti štetu oko sto miliona KM“, rekao je Višković.

Dodao je da će bh. entitet RS podnijeti tužbu protiv Federacije BiH do kraja ovog mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na naše pitanje zbog čega Premijer RS Radovan Višković smatra da je RS oštećena u raspodjeli PDV-a, Hadžić kaže da se treba ekonomski tumačiti izjava.

„Šta u praksi znači da je povećan koeficijent raspodjele. U praksi to znači da je došlo do povećanja potrošnje u RS-u u odnosu na FBiH. A kako je do toga moglo doći. Mnogi su zaboravili ili previdili da je RS prije tačno godinu dana podigla neoporezivi dio plate sa 300 KM na 500 KM. To znači da se država odrekla dijela poreza na dohodak, kako bi stimulisala potrošnju, pogotovo onih niskih plata“, pojasnio je Hadžić.

Dodao je da mnogo puta do sada objasnio kroz svoje komentare koliko se multiplicira potrošnja nižih dohodaka i da je upravo to bio potez koji je građanima RS dao tih simboličnih 20 KM više.

Ilustracija - undefined
„Često sam nailazio na otpor kolega iz struke koji su smatrali ‘da od toga nema ništa’. Šta se ustvari desilo u RS-u za godinu dana. Povećan je neoporezivi dio dohotka sa 300 KM na 500 KM. Smanjeni su prihodi od poreza na dohodak na godišnjem nivou za oko 2 miliona KM. Na godišnjem nivou u RS-u će se zbog povećanja potrošnje generisati oko 100 miliona KM više PDV-a“, istakao je Hadžić.

Hadžić je za portal Radiosarajevo.ba podsjetio da ovu istu mjeru u FBiH zagovara već godinama.

„To je model za povećanje minimalnih primanja radnika, povećanja potrošnje, te u kombinaciji sa drugim mjerama iz domena makroekonomske politike, model za ubrzani ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Ipak i nakon ovog primjera iz bh. entiteta RS, ostaje pitanje zbog čega onda to i FBiH ne uradi“, zaključio je Hadžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ekonomista Damir Miljević za Radiosarajevo.ba kazao je da koeficijent raspodjele sredstava prikupljenih od strane UIO se raspodjeljuje prema mjestu krajnje potrošnje što je u mnogim slučajevima diskutabilna stvar.

“Po osnovu toga nastaju različiti sporovi oko raspodjele sredstava i utvrđivanja koeficijenata raspodjele. Da li je novonastali spor posljedica rasta potrošnje u RS ili ne teško je zaključiti ali s obzirom da su sporovi entiteta oko ovoga vrlo ćesti očito je da koeficijenti i metodologija koja se primjenjuje nije dovoljno dobra i transparentna da se sporovi ne bi stalno dešavali”, smatra Miljević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje da suština problema “leži” u činjenici da se vlasti u BiH uglavnom fokusiraju na raspodjelu onoga što prikupe umjesto da su fokusirani na stvaranje uslova za rast ekonomije i potrošnje, a time i na veće prihode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo

Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME