Portal 072info

Bosna postaje poprište raznih sekti: Zašto se Gulenove škole u BiH odriču imovine vrijedne 60 miliona eura?!

Imovinom Bosna Sema obrazovnih institucija u BiH, vrijednom oko 60 miliona eura, uskoro bi mogla upravljati Islamska zajednica (IZ) u BiH. Tako bi te institucije koju čine škole, predškolske ustanove i univerzitet u Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Zenici postale vakuf ili trajno dobro koje bi služilo ljudima.

Odluka je, sudeći prema najavama iz ove institucije, u procesu. Pismo namjere, kako je potvrđeno za RSE poslato je Islamskoj zajednici, te je u procesu razmatranja.

“Uvakufljenje imovine u vrijednosti 60 miliona eura Bosna Sema obrazovnih institucija u koje spada i Burch Univerzitet, Islamskoj zajednici u BiH je u procesu. Pomenuta odluka stupit će na snagu nakon saglasnosti obje strane i potpisanog ugovora”, navedeno je u saopštenju organizacije Bosna Sema.

Za Islamsku zajednicu, s druge strane, radi se tek o neformalnim kontaktima, a “organi Islamske zajednice nisu donosili nikakve zvanične odluke niti stavove u vezi s tim pitanjem”.

Ono što je do sada dostupno jeste da bi Bosna Sema bio zaseban vakuf, dok bi upravljanje njime tek trebalo biti precizirano, baš kao i njegov dalji rad. Darovatelj, u čijim ustanovama radi oko 500 osoba, tvrdi u saopštenju kako se neće ništa promijeniti.

“Nastavni plan i program, ime, akreditacija, diploma, stipendije, sekularni karakter obrazovanja, nastavni kadar, vizija, misija i institucije ostaju iste”, navodi se u saopštenju.

O motivima, pak kažu ne žele još govoriti. Međutim, iza svega mogla bi se kriti i politička pozadina. Bosna Sema institucije se dovode u vezu s pokretom Hizmet, kontroverznog Fetulaha Gulena, a na zabranu njihovog rada pozivale su i turske vlasti, naročito nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji. Turski ambasador u BiH Cihad Erginay u medijskim istupima nakon zbivanja u Turskoj u nekoliko je navrata pozvao vlasti da djeluju.

gulen

“Što se tiče ovih obrazovnih institucija neke zemlje su preduzele korake, što je potrebno s obzirom da ova organizacija ne prijeti samo Turskoj već i drugim zemljama zbog čega je potrebno nešto preduzeti”, upozorio je Erginay.

Nije u pitanju samo puko vlasništvo

Baš kao što je i ambasador Erginay navodio, djelovanje škola pod Gulenovim pokretom vodi ka njihovoj infiltraciji u društvo, što je za RSE potvrdio i nekadašnji štićenik i bivši ministar kulture i sporta u FBiH Salmir Kaplan. U pogledu zatvaranja škola upozorio je kako će taj proces teško ići.

“Idemo prema tom uzoru EU i u takvim je okolnostima teško reći mi gasimo te škole. Kao što je recimo Azerbejdžan, koji je sedam dana nakon prvog otvorenog sukoba 2013. kada je postalo jasno ko su i šta su, ugasio te škole. Mi nismo Azerbejdžan i malo je teško i mene pogađa nekada koliko naše institucije uopšte i ne zanima taj sukob u Turskoj”, kaže Kaplan.

Predaja obrazovnih institucija u ruke vjerskoj zajednici može da ima više pozadinskih motiva, smatra nekadašnji ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić. Politički je svakako, kaže, jedan.

“Ako je to početak rješavanja ovog problema u našoj zemlji onda je meni drago. Vodite računa o tome da turska država i obrazovne institucije o kojima je ovdje riječ povezuje sa organizacijom koja se u Turskoj smatra terorističkom, odnosno da stoji iza pokušaja državnog udara i smatram da je dobro po interese naše zemlje da to pitanje kod nas više ne bude na dnevnom redu i što je riješen naizgled miroljubivo”, komentariše Suljagić.

emir suljagic-1

Ono što, kako kaže “nismo u stanju naslutiti je ko će, nakon što se riješi problem sa vlasništvom nad imovinom, nad zgradama i pređe u ruke IZ, ostati vlasnik nastavnog procesa”.

“Mislim da će mišljenje Turske od tome značiti puno više nego što je to puko vlasništvo nad zgradama”, zaključuje Suljagić.

Zavjerenička akcija

S obzirom na snažnu ulogu Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom društvu, tačnije u bošnjačkoj zajednici, postoji i bojazan da bi se ovim potezom Gulenovo djelovanje moglo na mala vrata uvesti u tu instituciju. Da treba biti oprezan upozorio je u komentaru za BH Radio i profesor arapske književnosti i filologije Esad Duraković.

“Gulenova organizacija djeluje suštinski bitno, zavjerenički. BiH je već neko vrijeme, naročito od devedesetih, od rata naovamo, izložena premrežavanju različitih ‘gulenovaca’, raznih muslimanskih sekti i frakcija. Tu su selefije, tu su gulenovci, tu su takozvane ahmedije”, naveo je Duraković.

Dakle, kako je upozorio, “Bosna postaje poprište raznih sekti”.

Esad Duraković/ Foto: RSE

“Ti ljudi, te sekte, djeluju ponajviše preko škola, raznoraznih instituta, kulturnih centara, dakle institucionalno. Gulenova organizacija, ako je tako mogu nazvati, već je uveliko zakoračila u naš prostor, a da mi, nažalost, kao i u mnogim drugim slučajevima nismo osviješteni, ne gledamo daleko i ne vidimo budućnost. I onda će doći do konflikata između ovih tradicionalnih bošnjačkih muslimana i ovih ekstremnih. Oni su tu u jednoj zavjereničkoj akciji. Prema tome postoji opasnost da se djeluje na taj način preko institucija i ta vrsta djelovanja je najopasnija”, ocijenio je Duraković.

Kako su obrazovne institucije u ingerenciji kantonalnih vlasti na upit o tome jesu li dobili ikakve informacije o namjeri da se škole poklone, te šta bi to značilo po obrazovni sistem, ministarstvo obrazovanja KS nije odgovorilo.

I dok se dešava vjerovatno jedna od najozbiljnijih tranzicija pod njegovim krovom, premijer Kantona Sarajevo Elemedin Konaković bavi se drugim dilemama, poput one treba li nastava počinjati intoniranjem državne himne.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Autor: Dženana Halimović

Podijelite članak
  • 1
    Share