78B284B6 289F 41BD BBB8 C2824593B724
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 6, 2021 @ 21:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Vodostaji rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu u blagom su porastu, a zbog izlijevanja vode na kolovoz u mjestu Čekrekćije ponovo je zatvorena regionalna cesta Visoko – Sarajevo.

NER FIT

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save u porastu je vodostaj rijeke Bosne na lokalitetu Žepča i Maglaja. Vodostaj Bosne na mjernoj stanici Maglaju trenutno iznosi 571 cm, što je za 13 cm više cu odnosu na sat ranije, dok je u Žepču vodostaj za dva cm veći nego sat ranije i iznosi 353 cm.

074E530A 5A52 45C6 86CB C0B8B6A6AED1

Iako vodostaj rijeke Bosne u Visokom opada, načelnik Mirza Ganić je informisao javnost da je ponovo zatvoren dio regionalnog puta prema naselju Čekrekčije obzirom da je voda ponovo počela plaviti put.

“Bez obzira na povećan nivo rijeke Bosne hvala Bogu nema plavljenja stambenih objekata. Obišli smo zgradu u Musali gdje je trenutno stanje stabilno. Također, stabilno je i u Gornjem Moštru. Od ostalih aktivnosti koje su danas rađene napominjemo da je skip Civilne zaštite djelovao na putnim pravcima Dolovi- Upovac, Dubrave i Ramadanovci”, kazao je Ganić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Vodostaj rijeke Bosne u mjestu Doboj kod Kaknja ponovo je u porastu zbog čega je došlo do izlijevanja rijeke iz korita te plavljenja objekata i pristupnih puteva.

Situacija nizvodno od Zenice je stabilna te ne postoji opasnost od plavljenja stambenih objekata, a porast rijeke Bosne u nekoliko navrata je blokirao podvožnjake na ulazu u Maglaj, a uz to su na nekoliko lokaliteta poplavljene i obradive površine.

Kiša na području Zeničko-dobojskog kantona pada, a civilne zaštite i intervnetne spasilačke službe su u stanju pripravnosti.

LIDER