Portal 072info

Bosna Sema institucije preuzima američka kompanija!

Uprava Bosna Sema institucija obavijestila je javnost da su pregovori oko kupovine i preuzimanja osnivačkih prava nad Bosna Sema obrazovnim institucijama od strane američke kompanije US Global Invest uspješno okončani.

Zastupnici US Global Invest LLC za Bosnu i Hercegovinu prof. dr. Samuel Henry, profesor na Portland State University (SAD) i Mustafa Đerahović, izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno okončanih pregovora kao i kadrovskim potencijalima i tehničkom opremljenošću kojima Bosna Sema raspolaže.

“Impresionirani smo onim što smo vidjeli u kampusu i uvjereni smo da smo kao strani investitori učinili ispravan korak. Također smo uvjereni da će investicija u ovaj projekat biti od koristi za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, ali i za kompaniju čiji sam profesionalni savjetnik“, riječu su Prof. Samuel Henry.

“Priliku koristim da naglasim da smo već započeli proces dobijanja akreditacije ustanova Bosna Sema od strane zvaničnih institucija u SAD te da sa jednom uglednom američkom obrazovnom institucijom planiramo pokrenuti akademsku saradnju koja treba rezultirati dobijanjem dvojnih diploma. Podržavamo razvoj domaćih obrazovnih institucija globalnog karaktera i nediskriminatorske obrazovne politike niti po kojem osnovu, a Bosna Sema institucije smo prepoznali upravo kao takve“ dodao je prof. dr. Samuel Henry.

Predstavnici US Global Invest LLC kompanije za Bosnu i Hercegovinu istakli su kako je Uprava kompanije zadovoljna ishodnom pregovora te da će za njih ovaj iskorak predstavljati značajno akademsko i istraživačko otvaranje prema evropskom tržištu, ali i da će Bosna Sema institucije dobiti šansu da novom vizijom odgovore na globalne izazove i steknu kvalitetne strukovne partnere u SAD.

Generalni direktor Bosna Sema institucija Sabahudin Džemić istakao je kako se do sada više pravnih, ali i fizičkih lica nudilo da preuzme Bosna Semu i investiraju u ove ustanove što smatra očekivanim obzirom na ugled i naučnu reputaciju koju su ove škole u proteklih dvadeset godina stekle.

“Burč univerzitet je tokom svega osam godina postojanja uspio zauzeti zavidno mjesto na svjetskim akademskim rang listama“, rekao je g. Džemić i dodao kako je uvjeren da će ovim iskorakom i u saradnji sa novim partnerima škole i univerzitet biti još uspješniji i djelotvorniji.

Nova vlasnička struktura ni u kom pogledu neće utjecati na plan, program i prirodu postojećih naučno-obrazovnih procesa koji se odvijaju u Bosna Sema školama, ali isto tako najavljuju stabilizaciju poslovanih procesa i podizanja nivoa profesionalizma na operativnom planu.

Nova Uprava poručuje da će o svim budućim koracima blagovremeno informisati širu sve korisnike našeg odgojno-obrazovnog servisa kao i širu javnost”, navodi se u saopštenju.

N1

Podijelite članak

Počitajte još

Nakon drame na M-17: Brišu se snimci, krije se ime političara čija je delegacija izazvala nesreću?

Redakcija

5 faza braka: Svaka ima zamke ali svaka se može ‘preskočiti’

Redakcija

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Redakcija

Bayern se pohvalio nevjerovatnom transformacijom Goretzke nakon izolacije

Redakcija

Postoje kozmetički proizvodi koje nikada ne biste trebali naručivati putem interneta

Redakcija

Taekwondo Akademija Jale nastavlja sa treninzima

Redakcija

Dječaci isprovocirali crnu udovicu da ih ubode da dobiju Spider-manove moći pa završili u bolnici

Redakcija

Otkriveno gdje će Univerzitet Oxford testirati potencijalnu vakcinu protiv COVID19

Redakcija

Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

Redakcija

SEKS SKANDAL: Ruski patrijarh smijenio dvojicu episkopa zbog sudjelovanja u homoseksualnim orgijama

Redakcija

Troje mrtvih u napadu u Francuskoj!

Redakcija

Trebate odmrznuti meso? Ovo su tri najsigurnija načina

Redakcija

SIPA i Tužilaštvo BiH ušli i u KCUS: Zašto je Solak KCUS-u platio 900.000 maraka?!

Redakcija

Najavljen probni let prvog aviona sa električnim pogonom

Redakcija

Niste ni svjesne šta ga usrećuje: Muškarci obožavaju ženski orgazam zbog ovih pet razloga

Redakcija

Čampara otvorio srce: Iako bira podobne i manje pametne, ja više volim Bakira nego on mene!

Redakcija

Četiri načina na koja vas soda bikarbona može proljepšati

Redakcija

Otkriveno gdje bi mogle biti sakrivene desetine tona nacističkog zlata

Redakcija

Poznat datum novog pokušaja: Odgođeno istorijsko lansiranje NASA-e i SpaceX-a

Redakcija