Screenshot 1 110


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Navijači košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine će s nestrpljenjem čekati iduću godinu i Eurobasket na kojem će se naša zemlja pojaviti prvi put nakon sedam godina, a imaju i veoma jak razlog za to.

Ovo će biti deseto učešće naših košarkaša na smotri najboljih evropskih selekcija, a ako je suditi po kvalifikacijama, svi se imamo pravo nadati najboljem.

Iako se u prvi mah čini da je omjer od 5 pobjeda i jedan poraz u kvalifikacijama historijski za našu reprezentaciju, treba reći da su ovo su bile treće najuspješnije kvalifikacije u historiji naše reprezentacije.

U konkurenciji 32 ekipe

Košarkaška reprezentacija BiH najuspješnija selekcija u kvalifikacijama za Eurobasket

Najuspješniji nastup u kvalifikacijama za Eurobasket za naše momke je bio u borbi za EP 2015. godine kada je naša selekcija zabilježila skor 4-0 u grupi sa Islandom i Velikom Britanijom.

Drugi najuspješniji i, bez ikakve sumnje najupečatljiviji nastup u kvalifkacijama bio je prije više od dvije decenije kada kada su naši momci u kvalifikacijama za EP 1999. ostvarili skor 9-1 u konkurenciji velesila poput Litvanije i Hrvatske.

No, na samim Eurobasketima s izuzetkom onog 1993. godine kada su naši igrači praktično “iz rovova” i ratom razorenog Sarajeva otišli i osvojili 8. mjesto, naša reprezentacija se nije proslavila.

Nakon te 1993. naši košarkaši su redom zauzimali 15., 15., 13., 15., 15., 19., 13. i 23. mjesto na Evropskim prvenstvima.

Ipak, ova generacija koju vodi Vedran Bosnić daje nam svima za pravo da se nadamo novom uspjehu.

Bosnićev trenerski rukopis se u ovim kvalifikacijama vidio, kako u raznovrsnosti i velikom broju napadačkih akcija, tako i u defanzivnim postavkama.

Uz sve to, igrači su pokazali zajedništvo, izražen timski duh i spremnost da do kraja vjeruju u trenerove metode, što se posebno pokazalo dobitnim u prvoj utakmici protiv Latvije.
Timski duh i borba do zadnje sekunde krasi našu selekciju pod Bosnićevim vodstvom

Ukoliko Jusuf Nurkić i Džanan Musa budu zdravi i nastupe za našu selekciju uz igrače koji su se dokazali u ovim kvalifikacijama poput Kenana Kamenjaša, Emira Sulejmanovića i Ajdina Penave, te već standardno dobre Edina Atića, Miralema Halilovića, Amara Gegića, Aleksandra Lazića i naturalizovanog Johna Robersona, ova generacija se ima pravo nadati velikim stvarima.

Naša selekcija bi zbog toga što je bila najbolja selekcija u kvalifikacijama trebala biti u prvom šeširu u žrijebu grupa za Eurobasket, no od FIBA-e smo navikli da pravila određuje i mijenja po potrebi velikih reprezentacija.
Završene kvalifikacije
Poznati svi učesnici Eurobasketa 2022., košarkaši BiH među najbolje 24 ekipe

No, do Eurobasketa naša reprezentacija će imati još izazova. Naime, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine počinju krajem novembra ove godine, a naša selekcija će se boriti sa još 31 za 12 mjesta koja vode na Mundobasket u Japan, Filipine i Indoneziju.

Žrijeb će biti obavljen u martu, a s obzirom na termine utakmica jasno je da će reprezentacije biti uskraćene za igrače iz NBA lige, Eurolige i Eurokupa, odnosno da će igrati u oslabljenim sastavima kao u kvalifikacijama za Eurobasket koje su iza nas.

To znači da će naša reprezentacija imati također velike šanse da poveže nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, naravno ukoliko svi naši igrači budu zdravi i nastave igrati kao do sada. No, Bosnić je ozbiljan i metodičan trener koji sigurno neće dozvoliti nikakvo opuštanje i nastavit će sa predanim radom čije plodove smo već počeli brati, a nadamo se da će kulminacija njegovog rada biti 2022. i 2023. godine.