Portal 072info

BOŠNJAK: Želja mi je intervjuisati Zlatana Ibrahimovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Harun Bošnjak je uspješni Zeničanin koji se novinarstvom bavi još dok je bio srednjoškolac, 1999. godine,, a nakon jubilarnih 15 godina bavljenja ovim poslom važi za jednog od najrespektabilnijih novinara na području Centralne BiH. U svojoj dugogodišnjoj karijeri bilježi radni angažman na brojnim radiostanicama i eminentnim televizijskim kućama, a širokom auditorijumu poznat je po svom izvještavanju i reportažnim prilozima sa utakmica Čelika, Travnika i Viteza.

Ovaj uspješni Zeničanin izdvojio je svoje slobodno vrijeme kako bismo obavili razgovor sa njim, te saznali kako je prije petnaest godina izgledalo bavljenje novinarstvom, kako se dolazilo do informacija i kako on kao ugledni novinar komentariše najezdu internet Portala?! 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada počinje Vaše interesovanje za novinarstvom, kako je došlo do toga?!

– Interesovanje za novinarstvo počinje tokom  od 1999. godine kada smo samo imali priliku slušati radio (na akumulator) i slušajući radijske izvještače, često sam govorio da će novinarstvo biti moja profesija.

U vrijeme kada ste Vi počinjali posao koji je danas mnogo zastupljen u BiH, koji su bili uslovi da se osoba nazove novinarom i stekne radni angažman?

– Kada sam ja ušao u svijet medija sve je bilo u mnogome drugačije nego danas. Trebalo je pokazati dosta želje i sposobnosti, elokvencije da bi dobio povjerenje neke od redakcija kojih je bilo mnogo manje nego danas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

HarunKako se nekada pristupalo novinarstvu, na koji način se dolazilo do informacija kada internet nije bio zastupljen u mjeri kao što je to danas?

– Moj ulazak u novinarstvo nekako je sinhronizovan sa počecima interneta i pristupa informacijama tim putem tako da ne mogu baš uporediti. Ali, ono što su mi starije kolege pričale jeste da je fax bio glavni izvor komunikacije i da je igrao značajnu ulogu u životu svakog novinara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svojoj dugogodišnjoj uspješnoj novinarskoj karijeri, gdje ste sve radili?!

– U ovih jubilarnih 15 godina koliko sam u svijetu medija radio sam na radiostanicama Beta, Zenit i kratko na BM-u. Kasnije i na Q radiju. Od 2006. godine godine teče moj angažman na Javnom RTV servisu, prvo na BHR1, a godinu kasnije počinje moj angažman u Sportskoj redakciji BHT1 . Od 2011 godine počeo sam raditi i za Informativni program Državne televizije gdje i danas radim.

Da li ste oduvijek bili naklonjeni sportu, pa ste ponajviše na malim ekranima upravo izvještavali o sportu ili?

– Volim sport i uvijek sam volio slušati radijske reportere sa nogometnih terena. Moj angažman na BHR1 upravo je i bio izvještavanje sa utakmica Čelika, a kasnije i na televiziji gdje radim reportažne priloge sa utakmica Čelika, Travnika i Viteza. Imao sam tu sreću da se Zenica nametnula kao centar svih dešavanja oko nogometne reprezentacije BiH, pa sam često profesionalno vezan za praćenje reprezentacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iza sebe imate priče, intervjue i priloge sa mnogih dešavanja, od onih lijepih do nekih neugodnih dešavanja kada ste bili na terenu, šta biste izdvojili kao najemotivniji trenutak u Vašoj novinarskoj karijeri?

– Najemotivniji trenutak je bio odlazak u Srebrenicu 2005.godine i susret sa majkama ubijenih Srebreničana.

Postoji li neka sportska persona sa kojom niste imali priliku raditi intervju, a imate želju?!

– Zlatan Ibrahimović, definitiivno!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas svjedočimo svakodnevnom nicanju internet Portala, rijetki uspiju pronaći svoj put, smatrate li nedostatkom što ne postoji regulatorno tijelo koje bi trebalo odobravati osnivanje Portala?

– Definitivno, da. Imamo pravu poplavu raznih portala i krajnje je vrijeme da se uređuje ta oblast. Mislim da bi to koristilo svima koji imaju namjeru da se ozbiljnije bave ovim poslom.

BosnjakDa li ste u svojoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri imali neugodnih situacija i koliko je posao novinara rizičan prema Vašem mišljenju i iskustvu?

– Imao sam nekoliko neugodnih i opasnih situacija. A crne statistike, koje svake godine možemo pratiti o broju kolega koji su na zadatku izgubili život, govore o tome da je ovo izuzetno opasan posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koje internet Portale Vi najviše čitate?!

– Čitam portale velikih medijskih kuća iz BiH i regije. Njih smatram relevantnim izvorima informacija i ideja za neke moje prče. Također, pratim i zeničke portale, Zenicablog i Vaš portal.

Uspješan ste novinar, otac djeteta, da li biste voljeli da Vaše dijete pođe Vašom profesijom?

– Ukoliko se do tada neke stvari ureduju u ovom poslu, ne bih imao ništa protiv da moj sin radi ovaj posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sami kraj intervjua zamolio bih Vas ako možete dati neki savjet svim mladim novinarima koji tek kreću u svijet sedme sile, a budući da ih je danas veoma mnogo Vaš savjet bi bio od velikog značaja?!

– Savjet je da moraju naučiti primati dobronamjerne kritike, odnosno da i kritiku prihvataju kao savjet.

Portal 072info se zahvaljuje kolegi Harunu Bošnjaku na izdvojenom vremenu za intervju, uz želje da i dalje niže isključivo uspjehe u svojoj novinarskoj karijeri.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME