Portal 072info

Božićne pjesme na najvećem klaviru svijeta

U sklopu priprema za nadolazeći najveseliji katolički blagdan, Božić, franjevačka mladež u Mostaru napravila je poseban ugođaj.

Na gradskom šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog donijeli su čaroliju blagdanske arije uz božićne pjesme i zvuk klavira najvećeg na svijetu, koji bi prema očekivanjima autora uskoro trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Autor ovoga nesvakidašnjeg djela Damir Šiljeg, s ponosom je kazao kako se upisivanje ovoga klavira u Guinnessovu knjigu rekorda očekuje svakoga trena.

“Klavir, odnosno električna klavijatura, sastavljen je tako da su žice povezane na svaku veliku tipku od klavira .

“Klavir je dug 18,50 metara, a dužina tipke je 2,05 metara. Sačinjen je od šperploče, dasaka, pleksiglasa, metalne mreže i telefonskog kabla. Funkcionira na način da su tipke kontaktno prespojene tako da svaka tipka s gornje i s donje strane ima po jednu mrežu, na svaku mrežu je spojena po jedna žica i to zatvara strujni krug tako da tipka radi”, pojasnio je Šiljeg.

Ideja za stvaranja ovoga djela, kako je ispričao, pojavila se sasvim slučajno, ali ono što je zanimljivo na realizaciju nije puno čekao, nego se odmah bacio na posao.

“Vidio sam na studiju kod Željke Bošnjak stepenice obojene kao tipke i odmah sam poželio nešto tako napraviti sebi doma, ali da to i svira. Tada sam rastavio svoj sintisajzer i čitavu elektroniku, uporno radeći svoj naum, dok nije uspješno realiziran”, ponosno je istaknuo Šiljeg. No, za uspjeh mu je bila potrebna i pomoć, pa je kao član Frame Mostar svoju ideju iznio ovoj zajednici koja ga je svesrdno podržala.

Davor Vučić bio je jedan od 30 sudionika u izgradnji klavira, a, kako kaže, ponosan je zbog toga, jer se radi o djelu kojim se može ponositi ne samo Mostara nego i čitava BiH. Ponos nije skrivao ni gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko, koji nije propustio zasvirati na ovome klaviru.

Na najvećim tipkama na svijetu zasvirali su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, premijer Vlade HNK-a Nevenko Herceg i ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a, Rašid Hadžović.

“Drago mi je da se nešto novo događa u Mostaru i nadam se da će se ovo građanima svidjeti”, kazao je gradonačelnik Belić. Oduševljenje nije skrivao ni premijer Herceg, navodeći kako se zaista u Mostaru osjeti poseban duh i blagdansko ozračje, zbog čega je posebno radostan.

“Ove godine smo imali na univerzitetu bolid koji je išao na svjetsko natjecanje, a sad imamo orgulje na otvorenom koje konkuriraju za Guinnessovu knjigu rekorda”, kazao je premijer Herceg.

Mostarskoj mladeži je ostvarenje cilja čestitao i ministar Hadžović.

“Želim čestitati mladim ljudima na ovako originalnoj ideji i nadam se da će ovaj klavir naći mjesta u Guinnessovoj knjizi rekorda”, kazao je Hadžović, ne skrivajući oduševljenje čarolijom koju je blagdanska arija ovog instrument u Mostar donijela.

Stručna savjetnica za mobilijar i dekor Grada Mostara, Marica Raspudić, je naglasila kako je ovo neprocjenjivo bogatstvo za zimski grad koji se tradicionalno tijekom mjeseca decembra uz brojne sadržaje održava na gradskom šetalištu s ciljem da blagdanski duh donese Mostaru.

Klavit će biti izložen dva dana i svi građani koji budu željeli imaju mogućnost odsvirati melodiju koju hoće i time dati pečat ovome jedinstvenom instrumentu kojim se može podičiti ne samo Mostar, nego i čitava Bosna i Hercegovina.

vijesti.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box