Portal 072info

Božo Vrećo i Almas Smajlović otkrivaju sve o svojoj neobičnoj saradnji: Pjevamo o pravdi i boljem životu

Screenshot 2 1260
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ne želim odustati” naziv je nove pjesme koju proteklih dana vrijedno u studiju snimaju Almas Smajlović i Božo Vrećo. Ova dvojica muzičkih velikana udružili su snage i odlučili publici predstaviti nešto sasvim novo po prvi put zajedno.

Božu i Almasa pitali smo o kakvoj je pjesmi riječ, kako je došlo do njihove saradnje, a komentarisali su za Klix.ba i Festival slobode koji se održava u Hrvatskoj pod motom “Muzikom protiv panike”.

“Božo Vrećo je, jedan od naših najunikatnijih i najznačajnijih interpretatora sevdaha. Pored predivnog glasa kojeg ima, on je za razliku od većine interpretatora tradicionalne muzike koji samo recikliraju stare pjesme i autor, znači stvara nove vrijednosti u tradicionalnoj muzici, a to je možda i najvažnije. Obojica smo imali već duže vrijeme želju da uradimo nešto zajedno i eto desilo se kad je trebalo”, kazao je Smajlović.

Riječ je, kako kaže, o predivnoj, neobičnoj baladi.

“Mogu reći da smo snimili neobičnu pjesmu zato što sam uspio da ni Božo, a ni ja ne pobjegnemo od sebe i ono što smo mi, a da to opet skupa zvuči kao jedno. Pjesma ‘Ne želim odustati’ govori o zahvalnosti, ne uzimanju stvarnih vrijednosti zdravo za gotovo i o neodustajanju od samog sebe”, pojašnjava Smajlović.

Almas Smajlović Almas Smajlović

Na njega se nadovezuje i Božo koji kaže da je njegova saradnja s Almasom spoj prijateljstva, uzajamnog poštovanja i ljubavi prema umjetnosti koju žive i stvaraju.

“Za mene je presudno osim talenta i originalnosti i umijeća da muzičar posjeduje i isijava dobrotu, a te kvalitete Almas itekako posjeduje i bilo mi je zadovoljstvo gostovati na njegovom novom albumu i snimiti duet, svako dakako u svom maniru i zaista je sjajno sve se spojilo”, priča nam Vrećo.

Glad za slobodom, pravdom, boljim životom…teme su ove pjesme.

“Na ovoj pjesmi sam sarađivao i sa još nekim vrhunskim muzičarima, a s obzirom da je pjesma još u realizaciji više o saradnicima i detaljima kada objavimo pjesmu jer ima tu jos dosta da se radi”, poručuje Smajlović.

S druge strane, Vrećo kaže da će za ovu pjesmu snimati i spot te da bi sve mogli finalizirati u oktobru.

“Mogu samo reći da ćemo vjerovatno snimiti i videouradak za duet i vjerujem tokom mjeseca oktobra da bi pjesma i mogla izaći van pa se tome i radujemo. Snimili smo sjajnu pjesmu i ona će dotaći one koji imaju dara za čuti i to je i više nego dovoljno”, kaže Božo.

Božo Vrećo Božo Vrećo

I dok je Smajlović prezadovoljan reakcijama publike na posljednju pjesmu “Bol”, Vrećo sprema još novih pjesama koje će u narednom periodu predstaviti publici.

“Radim na novim singlovima koji su neovisni i sa različitim uplivima od pjesama sa mog šestog albuma ‘Lachrimae’ sa divnim Edinom Karamazovim, prekrasan i emotivan album koji očekujemo u oktobru, najvažniji su mi uplivi i u druge žanrovske forme, a sve u duhu mog autorskog i kantautorskog rada kome posvećujem uvijek posebnu pažnju i svu naklonost pri stvaranju i radu s eminentnim muzičarima svjetskog ranga koji u meni pronalaze isto zrno inspiracije i rado čine sa mnom muzikom života, a ne serijske proizvodnje rekao bih”, govori nam Vrećo.

Na novom albumu radi i Almas, otkriva nam.

“Album sam već davno završio, a kako vrijeme prolazi sve više pjesama snimam, tako da ko zna koliko ću pjesma imati na albumu dok se ovo sve ne završi i ne steknu uslovi za koncerte tek tada ću objaviti album”, kazao je frontmen Erogenih zona.

U Hrvatskoj se organizuje Festival slobode koji nosi poruku “Muzikom protiv panike”. Pitali smo naše sagovornike treba li ovako nešto i u BiH?

“Mislim da je najteže ljudima koji su isključivo instrumentalisti, onima koji su stalno svirali njima je najteže pala cijela ova situacija s koronavirusom. Generalno muzička bransa vrlo teško pliva u ovim okolnostima. Različiti su aršini i u regionu glede koncerata. Kod nas su puni tramvaji, kafići i klubovi, a ne može se svirati, puno je nelogičnosti”, smatra Smajlović.

Ovakav Festival da se organizuje u BiH, podržao bi ga i Vrećo.

“Sve što čini jedinstvo po pitanju muzike, sve što nas ujedinjuje, spaja, doprinosi našem stvaranju, radu i vraćanju koncertnih aktivnosti, sa svim što to prati sa strane posebnih mjera u ovom vremenu i stanju u kojem smo, ima moju pažnju”, iskren je Vrećo.

Teško je, ističe na kraju Vrećo, biti umjetnik, kako u periodu pandemije, tako i generalno.

“Kako živim umjetnost, meni je cijeli period korone protekao i protiče u stvaranju i konstantnom radu na tekstovima, pjesmama, komponovanju i komunikaciji s umjetnicima istog svjetonazora i naklonosti, afiniteta i ljubavi, sve će proći, umjetnost će ostati i to mi uvijek daje i elan i podstrek za daljnji rad”, kaže Vrećo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Božo Vrećo ‘fura’ crveni ruž: Zaspim s njim, nerazmaziv je (FOTO)

072info.com

BOŽO VREĆO I CRVENI RUŽ: “Zaspim s njim, nerazmaziv je”

072info.com

Pjevač objavom o majčinoj posjeti raznježio sve

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)