Portal 072info

BRAK JE POSAO, NAJMANJE JE LJUBAV TU BITNA: Broj razvoda u BiH drastično se povećava iz godine u godinu

Ljubav može da pobijedi sve. Takvo razmišljanje osobe tjera da se potpuno prepuste snazi ljubavi, i zaborave da ona nekad ipak ne može da savlada svaku prepreku. Zaljube se i vjenčaju, s vjerom da će njihov brak trajati „do kraja života“. Vođeni svojim očekivanjima i željama, zaboravaljaju da bračna zajednica zahtijeva puno davanja i odricanja, i tako nespremni upadaju u stvarnost koja ponekad nije idilična, posebno u našoj zemlji gdje je finansijska i socijalna situacija teška, pa onda rješanja traže u razvodu. 

„Mnogo je u zadnje vrijeme razvoda brakova. Većinom kod mlađe populacije, oni imaju najvruću krv. Bukne ljubav, pa onda nervoza, pa onda mržnja i onda dođu kod mene i kažu koliko je taj razvod, ja ne mogu više”, kaže Omar Mehmedbašić, advokat.

Porodično savjetovalište u Sarajevu posljednjih godina bilježi porast broja razvoda.Ima i onih koji se u ovim prostorijama pomire, ali je veći broj onih koji razmirice ne mogu da prevaziđu. U ovu ustanovu bračni partneri se javljaju zbog problema koji su izraženi kroz nepovjerenje, ljubomoru, preljubu…

„Tu su i problemi vezani za donošenje važnih životnih oduka, uplitanje porodica u bračni odnos, problemi vezani za uspostavljanje autoriteta u roditeljstvu, zatim problemi vezani za različite oblike nasilja, i mnogi drugi koji prate partnerski odnos“, priča Dijana Simanić, PR Porodičnog Savjetovališta.

Aida Onel je majka dvojice maloljetnih sinova, a za razvod se odlučila nakon 8 godina braka. Stalne svađe i probleme Aida je pokušavala riješiti na razne načine, obratila se za pomoć i u Porodičnom savjetovalištu, ali sav trud je, bio uzaludan.

„Razlozi razvoda braka su bili ti što je moj muž kockao, i to je jedan vid bolesti. Velike sume novca je znao prokockati, pored dvoje djece i pored toga sto smo bili podstanari”, kaže Aida. 

U praksi majkama uvijek pripada dijete, stava je Omar Mehmedbašić. Aidi je pripalo starateljstvo nad djecom, a biti samohrana majka nije nimalo lak zadatak. 

Razlozi za razvod braka su mnogobrojni, a ono što u najviše slučajeva uništava brakove u našoj zemlji jeste teška ekonomska situacija. Najmanje se ljudi razvodi zbog nevjere , smatra Omar. 

Nekolicina parova ipak zatraži savjet stručnih osoba. Uz pomoć socijalne službe i obostranu volju i trud supružnika, neki uspiju prebroditi bračne trzavice. Međutim, u većini slučajeva, ni to nije dovoljno.

„Tada sam predala socijalnoj službi, oni su pokušali da nas pomire, a onda kada su vidjeli da ne ide, sve je to preuzela moja advokatica, koja je vodila taj slučaj jer ja nisam mogla da izlazim sa radnog mjesta. I sam razvod je trajao 2 godine“, prča Aida Onel. 

Sam proces razvoda bi puno brže išao, ali Aidin sada već bivši muž je to odlagao dvije godine, nije želio da potpiše papire za razvod, a razlog je bila alimentacija.

“Jako je teško meni kao advokatu naplatiti alimentaciju od nekog ko ne radi”. Šta u tom slučaju?„U tom slučaju ne znam ni ja , podnosim krivične prijave, jako je teško”, priča Mehmedbašić. 

Aida nije podnijela krivičnu prijavu protiv muža, samo je htjela da se konačno razvede i da stavi tačku na sve. Pokušala je da okrene prošlosti leđa, ali tu su nastali novi problemi. Djeci je, pogotovu mlađem sinu, falila ljubav oca.  
 
Nekada je bolji i loš brak nego dobar razvod, smatra Mehmedbašić, a sve to zbog djece i problema koje je navela Aida. Da BiH i nije baš “plodno tlo” za sklapanje braka pokazuje i statistika. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je broj sklopljenih brakova od 2008. do 2012. godine drastično opao. Kada su u pitanju razvodi, situacija je obrnuta. Najmanje razvoda bilo je upravo 2008. godine, dok je broj razvoda u 2011. i 2012. godini bio blizu 2.000. Prošle godine, taj broj se povećao na 2.609 razvedenih brakova.

„Brak je jedan posao. Ja ga doživljavam kao posao da svako obavlja neku funkciju i ako neko ne obavlja tu funkciju, dolazi do tog raspada. Najmanje je ljubav bitna u braku, jer svi ti drugi elementi se moraju zadovoljiti da bi ljubav opstala”, zaključak je Omara Mehmedbašića.

source.ba

Podijelite članak