Portal 072info

Brand traži da i Njemačka i EU uvedu sankcije Dodiku

Predsjedavajući Odbora za ljudska prava njemačkog parlamenta Bundestaga Michael Brand traži i da Njemačka nakon SAD-a uvede sankcije protiv entitetskog predsjednika Milorada Dodika. On od njemačkog ministra vanjskih poslova traži “brzu i jasnu reakciju”.

Umjerene snage u Bosni i Hercegovini, nakon poteza Sjedinjenih Američkih Država, čekaju na signal i podršku iz Evropske unije i Njemačke, piše Deutsche Welle.

“Sada je neophodna djelotvorna reakcija protiv onih koji podstiču rat na Balkanu”, rekao je Brand. “Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju više samo ćutke posmatrati šta se dešava, jer vrijeme ističe. Dodikova najava, koja ide u pravcu jednostranog pomjeranja granica u Evropi je opasna igra sa vatrom. Kada fitilj počne da gori, biće prekasno”, kaže Michael Brand.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske – jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Dodik se neustavnom proslavom Dana Republike Srpske suprotstavio Dejtonskom sporazumu i i na taj način u velikoj mjeri ugrizo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Pored toga, Dodik teži i jednostranom pomjeranju granica na Balkanu, naglasio je još jednom Brand.

Nacionalisti testiraju koliko daleko mogu da idu

“Nacionalisti u Bosni, na Kosovu i u Srbiji upravo testiraju koliko daleko mogu da idu u odnosu sa Evropskom unijom”, kaže ovaj političar iz Demokršćanske unije (CDU) – stranke njemačke kancelarke Angele Merkel. Nakon što je stigao snažan signal iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i Evropska unija ne smiju ostati nedjelotvorne i pobjeći od odgovornosti. “Ovdje se radi o stabilnosti i sigurnosti u Evropi, posebno u Njemačkoj“, kaže Brand.

Michael BrandIzvor: michael-brand.de

Brand se osvrnuo i na najnoviju eskalaciju između Srbije i Kosova. Ona se uklapa u mustru po kojoj se testira situacija. “Sve se to ne dešava slučajno. To je ista nacionalistička retorika koja je postojala i prije Miloševićevih ratova devedesetih godina.”

N1

Podijelite članak