Braun očekuje poboljšanje situacije u Njemačkoj do kraja maja

Braun očekuje poboljšanje situacije u Njemačkoj do kraja maja

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je “veoma skeptičan“ prema mogućnosti da ljudi putuju za Uskrs, ali očekuje da će se situacija promijeniti do kraja maja.

Merkel i guverneri njemačkih saveznih država usuglasili su se da produže mjere lockdowna do 28. marta, dok istovremeno sačinjavaju “mapu puta“ za ublažavanje nekih restrikcija u regijama s relativno malim brojem zaraženih. Brojna su, međutim, pitanja kojima se vlasti trebaju baviti.

Šef kabineta kancelarke Merkel, Helge Braun izjavio je novinskoj grupi Funke u intervjuu objavljenom u subotu da je “veoma skeptičan po pitanju putovanja za Uskrs“. Uskrs pada u prvom vikendu u aprilu ove godine.

On je, međutim, kazao kako očekuje da “mi možemo govoriti na znatno opušteniji način o putovanjima i odmorima od Bijele nedjelje“ 23. maja.

Braun je izjavio da se Njemačka može vratiti normalnom životu u punom obimu do ljeta – ukoliko proizvođači vakcina u potpunosti ispune svoje obećanja o dostavi cjepiva i ne pojave se nikakve nove mutacije koronavirusa “koje dovode u pitanje kompletan uspjeh vakcinacije“.

Njemačka je dosad cijepila 5,7 posto svog stanovništva jednom dozom vakcine i 2,8 posto s dvije doze. Pad broja novozaraženih koronavirusom usporen je nakon što se počela širiti njegova zaraznija varijanta prvi put uočena u Britaniji, prenosi AP.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE