BRAVO: Facebook grupa ‘Ramazanski iftari’ osigurala skoro 30.000 somuna za postače

iftar 9931 696x516 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Facebook grupa “Ramazanski iftari”, koja okuplja oko 220.000 članova, Bošnjakinja širom svijeta, ovog ramazana je osigurala skoro 18.000 somuna za postače koji će biti dijeljeni u pekarama u 15 gradova Bosne i Hercegovine, te 11.800 somuna za rudare rudnika u Brezi, Kaknju i Zenici.

Na inicijativu i koordiniranu akciju ove grupe donatori su osigurali i dali oko 50 tona brašna, koje će za potrebe ramazanskih paketa ili javnih kuhinja na terenu biti distrubuirano putem muftijstava, medžlisa i humanitarnih organizacija “Merhamet”, EMMAUS i Pomozi.ba.

Preporod.info donosi razgovor sa Džejlanom Cokojom, jednom od administratorica ove, prije svega, kulinarske grupe.

Razgovarala: Đenana Bajraktarević

Preporod.info: Skoro četvrt miliona žena su članovi grupe koju administrirate. Možete li nam na početku, prvo kazati više informacija o grupi “Ramazanski iftari”?

Cokoja: Prvo, hvala Vam na ukazanom povjerenju i na pažnji koju ova grupa žena zasigurno zaslužuje. Grupa “Ramazanski iftari” je na Facebooku već punih pet godina. Velikom brzinom se popunjava članicama, a tako i aktivnostima na njoj. Usmjerena je na Bošnjakinje diljem svijeta, koje prvenstveno, prikazuju svoje kulinarske sposobnosti i, ono što posebno ističem, pružaju podršku jedna drugoj pri pripremanju najrazličitijih jela.

Grupa je kulinarska, ali ima i posebne aktivnosti na koje smo usmjereni, kao što je podrška pri kupovini naših bosanskohercegovačkih proizvoda, malim privrednicima, kućnim radinostima i slično. U suštini, cilj nam je da u svakom smislu budemo podrška svom narodu koliko god smo to u mogućnosti.

Preporod.info: Svaka grupa ima svoja pravila tako da vjerujem, i ova ima svoja. Šta Vaše članice moraju poštovati, o kakvoj kulturi dijaloga je riječ?

Cokoja: “Ramazanski iftari” kao grupa, nema puno pravila, ali ono što ima ,sigurno bazirano je na moralu i poštovanju, prvenstveno sebe, zatim drugih osoba i sadržaja kojeg prezentuje kroz određene stvari na našoj grupi, poput fotografija.

Na početku je bilo veoma teško izdominirati upravo određena pravila, koja se, u suštini, kose sa našim odgojem i vjerom. Kombinirati vjeru kroz kulinarstvo pokazalo se kod pojedinih osoba izuzetno teško, jer u svojim domovima, svako koristi i radi, zapravo, ono što on želi. No, uspjeli smo dostići stepen da apsolutno nemamo potrebu postaviti pravilo, tipa da se na našim soframa ne može da naći slika alkohola, i slično tome. Fascinirana sam razumijevanjem i podrškom i ovom prilikom zahvaljujem članicama, jer poštivanje naših pravila, upravo i gradi međuljudske odnose.

Važno je istaći i da se sva ostala pravila ovako poštuju, što pokazuje da se svako s posebnom pažnjom odnosi prema “domaćinu” kuće, jer, znamo, i u kući, ukoliko se u kući postavi jasan autoritet koji će držati do pravila, ukućani će se vladati po njima, osim u slučaju da i sam autoritet krši data pravila. Tek tada nastaje pometnja.

Preporod.info:  Virtuelni svijet ima svoje prednosti i mahane i razlikuje se od realnog u mnogočemu. Da li ste imali negativna/pozitivna iskustva, krađe fotografija ili nečega drugog koje se iz virtualnog prenijelo u realni svijet?

Cokoja: Grupa “Ramazanski iftari” među prvim pravilima ističie rigorozan odnos na krađu ili postavljanje tuđe fotografije na grupu.  Često ponovimo, da se od tuđe fotografije neće miris osjetiti, ali hoće prevara. S druge strane, tu smo da pomognemo da ta osoba sama to napravi i da postigne veliko umijeće u kuhinji i za svoju porodicu. Znači, osim dijeljenja fotografija umijeća naših žena širom svijeta, mi, zapravo, nudimo poduku da osoba sama dođe do rezultata, a ne da se okiti nečijim perjem.

Uzeti nečiju fotografiju i postaviti među više od 200.000 žena je velika hrabrost. Nama je lahko doći do izvorne fotografije. Kada to utvrdimo, te osobe, ili osobu, odstranimo sa naše grupe. Naravno, ima i slučajeva da se fotografije od naših članica tako uzmu i postavljaju na druge grupe, ali to već ostavimo onima koji su zaduženi u tom segmentu unutar tih grupa.

U grupi u kojoj i sama moderiram to smatramo ponižavajućim i sramotnim činom za jednu osobu koja ima porodicu i koju odgaja. Doduše, moram napomenuti da se i ovo rijetko dešava, jer smo od početka uvijek potencirali da je najbolje za osobu da živi i radi u životu samo od vlastitog truda.

Preporod.info: Da li se u grupi prakticiraju posebne akcije pomaganja ugroženim? Ako se ne varam, u toku je jedna posebna akcija. Možete li nam reći nešto više o tome?

Cokoja: Što se tiče humanitarnih aktivnosti naše grupe, mi to radimo predstavljanjem ideja. Kako se bliži ramazan već dugi niz godina promoviramo ideju da se svaki dan odvaja po jedna namirnica i tako da već pred mubarek mjesec imamo spreman paket kojeg sa svojom djecom možemo odnijeti našim komšijama za koje znamo da su u potrebi. Isto tako naglasimo da se odvaja tokom Ramazana, da bismo već pred Bajram imali I drugi paket, bajramski.

Prethodnih godina smo imali jako lijepe akcije provedene na području cijele Bosne i Hercegovine. U ruralnim džematima uvakufili smo 5000 primjeraka Kur’ana, zatim klanjačica, za džamije kao što je Banja Luka. Putem Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Livno radili smo bunar za vodu i struju porodicama u Livnu. Dijelili smo paketiće za mektebsku djecu širom BIH, za bajram. Opremili smo i nekoliko mekteba.  Uglavnom, sve su to projekti koji se realiziraju sa članovima ove grupe, poštivajući zakonsku regulativu.

Ova grupa nije humanitarnog karaktera, ali znamo odreagovati na neke od apela koje kruže internet prostorom. Zna se desiti da nas i pitaju da ih se pomogne u realizaciji nekog projekta, što u dogovoru i učinimo.

Upravo smo imali akciju sa našom dijasporom sa grupe, odnosno Bošnjakinjama iz dijaspore. Za četiri dana uspjeli smo obezbijediti oko 50 tona brašna za socijalno ugroženu populaciju koja je dostavljena humanitarnim organizacijama Merhamet, Pomozi.ba, imamima po džematima i EMMAUS-u. Obuhvatili smo cjelu BiH slanjem ove pomoći.

U 15 gradova putem pekara uplatili smo somune za ovu populaciju, koji će im biti dijeljeni pred iftar. U tri naša rudnika uplatili smo i somune za rudare postače.

Realizacija ovih aktivnosti bila je iskoordinirana sa našim firmama i nadležnim institucijama i organizacijama. Ovo je zaista veliki trud naših Bošnjakinja i zaista im od srca hvala.

Preporod.info: Koliko vam administriranje u grupi oduzima Vašeg vremena? Kako uskladiti svakodnevne obaveze?

Cokoja: Trenutno na “Ramazanskim iftarima” ima 18 moderatora. Raspoređeni smo po vremenskim zonama.

Grupa je jako aktivna i zahtjeva kolegijalnost i podršku među samim moderatorima. Često mi kažu da, kada bismo vodile neku firmu, da bi ona bila najuspješnija. U kolegijalnosti, uvažavanju, poštovanju i razumijevanu se ogleda i uspjeh. Podrška ostalih administratora mi mnogo znači, jer, kada jedan insan kaže da ne može dalje, da se umorio, ima onih drugih koji pokažu da možeš i primjerom ti pomognu za stepenicu naprijed. Takve mene okružuju i neizmjerno sam zahvalna Allahu na blagodatima ovih insana.

Obaveze svake od nas su kao i kod svih drugih ljudi. Tu je porodica, djeca, poslovi koje imamo i mimo ovog. Mislim da prvenstveno stižemo, jer imamo veliku podršku naših muževa i porodice. Jer, mi ne želimo biti oni koji sve stižu, jer to nije moguće, bez obzira koliko to neko potencirao, nego je naš moto – Mi se trudimo. A kao i kod svih na svijetu, bude i svega nedovršenog i nestignutog. Bitno je da je insan živ i zdrav.

Preporod.info: Na jedan veoma specifičan način ste udružili žene širom svijeta u jedan poseban džemat. Svakodnevno slikanje iftarskih trpeza se u posljednje vrijeme konotira u negativnom kontekstu kao pretjerivanje u svojevrsnom smislu. Koliko i da li može imati neželjene posljedice ovakav vid udruživanja uprkos ovakvim mišljenjima?

Cokoja: Naša grupa nosi naziv “Ramazanski iftari”, ona dovoljno samim nazivom svima kaže zašto smo tu. U životu nikad se nisam osvrtala na negativne komentare koji iz konteksta izdvajaju proizvoljna mišljenja i dovode u upit ono oko čega ne bismo trebali da se zamaramo.  Nama je sve na dunjaluku dato u emanet, pa tako i naše znanje, inteligencija itd. Obavezni smo svoj emanet prenositi na druge ljude. Podučiti nekog bilo čemu kako bi doprinio svojoj porodici je veliko djelo na dunjaluku i ahiretu. To je trajno djelo koje svaka osoba može da postigne, ako se imalo potrudi.

Oformiti grupu koja broji trenutan broj članica sa ciljem da prvo sebe podučimo i budemo bolji svojoj porodici je zaista dobro djelo. Imati ideje, implementirati u svojoj kući nešto iz grupe, uvesti novitet u samom rasporedu pripreme jela ili bilo čega, sigurna sam da svaka od nas bude ponosna na pohvalu od porodice. Nemojmo zanemariti najvažnije djelove života, a to je porodica. Ako ste vi uspjeli kod svoje porodice izazvati lijep osjećaj, onda svaki negativan komentar koji dolazi od nekog van vašeg doma je uvijek bio i biće sasvim nebitan. Zapravo, ovdje bi se trebalo zahvaliti svakoj osobi koja se potrudi da vas poduči bilo čemu, a ovo mogu samo velike moralne osobe. Vidjeti nešto na slici, na TV, instagramu itd…i poželjeti da to napravite za svoju porodicu i da se osoba ponudi da vam to olakša i pomogne, ko još na ovom može da zamjeri?!

Preporod.info: Koja bi bila Vaša ramazanska poruka na kraju našeg razgovora?

Cokoja: Mi smo na dunjaluku samo putnici, a najljepši putnik je ona osoba koja ostavi iza sebe pekšeš ili hediju utabanu, uklesanu istančanu u mjestu u kojem se nalazi.

Djelimo od nas onaj emanet kojeg imamo kod sebe daravan od Allaha, pa ako si inžinjer, prenesi emanet ne skrivajući ga, na neku osobu, ako smo domaćice, svaka od nas umije nešto posebno, ako smo iz bilo koje druge branše – prenesite svoje znanje na nekog ko će vas se poslije putovanja na dunjaluku, sjetiti dovom za ahiret. Vrijedi.

Hvala vam na ukazanom povjerenju. Ramazan mubarek olsun!