Screenshot 8 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kažnjen je sa 111 dolara zbog nenošenja zaštitne maske na motorijadi u Sao Paulu. Ovo nije prvi put da je kažnjen zbog nenošenja maske.

Na ovom masovnom događaju je poručio da oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa ne moraju nositi masku. Smatra da je besmisleno da masku nose oni koji su vakcinisani. S druge strane, većina zdravstvenih stručnjaka ne misli tako.

“Ko je protiv ovog prijedloga, onda ne vjeruje u nauku. Svi koji su vakcinisani ne mogu prenijeti virus”, rekao je Bolsonaro.

Od 211 miliona stanovnika Brazila, dvije doze vakcine, tj. u potpunosti je vakcinisano njih 12 posto, izjavio je ministar zdravstva ove zemlje i ukazao je da se maske trebaju nositi dok se ne vakciniše većina stanovnika.

Nadležni su potvrdili da su kaznili Bolsonara zbog nenošenja maske sa 111 dolara (skoro 180 KM) jer se građani zakonom obavezni da maske nose na otvorenom prostoru. Ovo nije prvi put da se kažnjava zbog nenošenja maske.

U Brazilu je do sada od koronavirusa preminulo 480.000 ljudi. Bolsonaro je kontinuirano umanjivao opasnost od pandemije i namjerava se ponovo kandidovati za predsjednika.

Kritikovan je zbog toga što je prihvatanjem domaćinstva za nogometno prvenstvo Copa America u rizik stavio zdravlje građana. Prvenstvo je počelo u subotu, 12. juna, a dan prije npočetka nekoliko igrača i članova stručnog štaba Venecuele bili su pozitivni na koronavirus. Zbog toga su izolovani u hotelu.

Ovo takmičenje je trebalo biti održano u Kolumbiji i Argentini, ali se to nije desilo i zbog velikog broja zaraženih koronavirusom. Vrhovni sud Brazila je ranije prošle sedmice odbio da onemogući održavanje prvenstva, piše Sky News.