Break Free From Plastic: Coca Cola, Pepsi i Nestle najodgovornije za zagađenje plastikom

Screenshot 5 897
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Globalni pokret Break Free From Plastic objavio je da su Coca-Cola, Pepsi i Nestle tri godine zaredom identifikovane kao kompanije najodgovornije za zagađenje plastikom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizacija je takođe navela da dotične kompanije nisu postigle napredak u smanjenju plastičnog otpada, zajedno sa zagađenjem plastikom koje uzrokuju.

U saradnji sa 15 hiljada dobrovoljaca širom svijeta, organizacija je prikupila 346.494 komada smeća, a za 63 posto njih utvrđeno je da pripadaju potrošačkoj marki.

ČITAJ JOŠ:  Dodik se ponovo dohvatio mikrofona: Na repertoaru "Ustaj, mala, veži kera"

Prema toj organizaciji, Coca Cola zauzima prvo mjesto u svijetu među zagađivačima plastikom.

Emma Priestland, koordinatorica organizacije za globalnu kampanju, navela je da najveće svjetske kompanije, koje zagađuju plastikom, tvrde da će naporno raditi na suzbijanju zagađenja plastikom, ali umjesto toga nastavljaju s puštanjem štetnih proizvoda sa plastičnom ambalažom za jednokratnu upotrebu.

Navodeći da je jedini način da se zaustavi globalni ciklus plastičnog otpada, postepeno zaustavljanje proizvodnje jednokratnih proizvoda i aktiviranje sistema za višekratnu upotrebu, Priestland je naglasila da bi Coca Cola, PepsiCo i Nestle trebali igrati vodeću ulogu u pronalaženju stvarnih rješenja na mjestu isporuke svojih proizvoda kupcima.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Dan otvorenih vrata u kasarni 7. muslimanske brigade
GODISNJICA
MARKETING