Briga o socijalno ugroženima, obrok koji dobiju za mnoge i jedini

1 262
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Regionalnom odboru „Merhamet“ Maglaj na sve načine se trude pripremiti što ukusnije obroke korisnicima javne kuhinje, a njih je oko 160. Mnogima od njih je i jedini.

Kada smo posjetili „Merhamet“ u kuhinji se upravo pržila riba, donacija kompanije „Ledo“, a i meso je gotovo svakodnevno na meniju. Prošle godine je osigurano 11 tona kurbanskog mesa. To je bilo sasvim dovoljno za pripremu obroka i nekoliko podjela. Osim korisnicima, kurbansko meso podijeljeno je i nezaposlenim demobilisanim borcima, kao i članovima Udruženja slijepih Tešanj i Udruženju logoraša.

ČITAJ JOŠ:  STRAVIČNE SCENE NA M-17: Od siline udara automobil završio na krovu, otpala guma… (VIDEO)

Brojne donacije

– Tokom ramazana imali smo niz donacija u hrani naših privrednika i građana, a ostalo nabavljamo iz namjenskih sredstava Općine Maglaj, odnosno ZDK. Finansiramo se i iz članarine, koja je na dobrovoljnoj bazi, kao i donacija građana i privrednika – rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“.

U okviru akcije pod nazivom „Bosanski kurban“, „Merhamet“ će nabavljati kurbane od domaćih poljoprivrednih proizvođača i povratnika. Vrijednost donacije za domaći kurban iznosi 350 KM. Također, nabavka kurbana vršit će se i iz Meke i Australije, po cijeni od 270 KM, a ovu akciju provodi „Merhamet“ Švedske.

ČITAJ JOŠ:  STRAVIČNA NESREĆA NA M-17: Sudar četiri vozila, policija na licu mjesta

Omerović: Finansiramo se i iz članarine   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baOmerović: Finansiramo se i iz članarine

Na ovaj način osigurava se meso za javne kuhinje, ishrana migranata, pomaže se ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima u Africi i Aziji, a istovremeno se pomažu poljoprivredni proizvođači, povratnici, nezaposleni demobilisani borci, brojna udruženja, socijalno ugroženi građani.  

Ulaganje u opremu

U posljednje dvije godine u opremanje i osavremenjavanje prostora javne kuhinje Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj uloženo je oko 30.000 KM. Od 2017. godine do danas u renoviranje prostora i uvođenje centralnog grijanja uloženo je 3.000 KM, nabavku kiper tave, profesionalnog šporeta i nape gotovo 11.000 KM, a u novu savremenu hladnjaču 15.150 KM. Profesionalni kuhinjski elementi od rostfraja donacija su tešanjske firme „Inox Ajanović“.

ČITAJ JOŠ:  Maglajliji obili šupu i ukrali drva

Sve je nabavljeno zahvaljujući akcijama i donacijama volontera, građana, privrednika, budžetskim sredstvima Općine i ZDK te sredstvima „Merhameta“ BiH.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING