Britanci će stabla na teško pristupačnim područjima saditi uz pomoć dronova

Capture 9 758x477 1

Bespilotne letjelice koristit će se za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stjenovitim padinama Nacionalnog parka Peak District u središnjoj Engleskoj u sklopu eksperimentalnog projekta vrijednog pet miliona funti, piše BBC.

Svrha projekta, koji je pokrenula organizacija “Natural England” je pokušati spasiti izumiranje stabala jasena koje u nacionalnom parku napada opasna gljivična infekcija.

Joe Alsop iz Natural Englanda kaže da na toj lokaciji dosad nisu praktikovali sadnju uz pomoć dronova.

– Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebala biti dovršena tokom sljedećih pet godina – rekao je Alsop, viši direktor Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales.

Najveći broj stabala ipak će se saditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško pristupačnim područjima.

Alsop je pojasnio da će posebno prilagođene bespilotne letjelice nositi sjemenke stabala zapakovane u male kuglice gnojiva te će ih ispuštati na mjesta određena za sadnju.

– Vjerovatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna – rekao je, dodajući da je korištenje dronova u ovom slučaju “eksperimentalno” te da se još “ne zna u kolikoj će mjeri biti učinkovito”.

Podsjetio je da su bespilotne letjelice za sadnju drveća korištene u nekim drugim dijelovima Velike Britanije.

Iz organizacije Natural England potvrdili su da su šume u Peak Districtu teško pogođene gljivičnom infekcijom te dodaju da ne kane lako odustati od sadnje jasenova i da će u svakom slučaju pronaći one vrste stabala koje su otporne na tu bolest.

Ističu da odumiranje jasena u tom području ugrožava i životinjski svijet koji nastanjuje šumu, od rijetkih insekata i leptira do ptica.

Prethodni članakSVE ZA LJUBAV: Selma Bajrami traži momka
Sljedeći članakKinezi predstavili voz koji će dostizati brzinu od 620 km/h, a može se pomjeriti jednom rukom